Sunt destui imprudenţi care evaluează greşit somnul ca pe o fluturare de vânt, ca pe un tabiet cu conformisme. Şi, de exemplu, sunt dispuşi în orice moment să piardă nopţile: “Lasă, că dorm acelaşi număr de ore dimineaţă!”. Eronat! Somnul trebuie să îndeplinească toate cerinţele nu numai cantitative, ci şi calitative, să fie respectată şi arhitectura somnului.
Ştiinţa a stabilit că somnul eficient, îndeplinindu-şi cel mai bine rolul recuperator, ei bine, somnul recomandat este între ora 23 şi ivirea zorilor. Atunci se derulează firesc formidabilele mecanisme ale odihnei şi organizării sertarelor memoriei în creier, atunci diferitele organe pot să-şi atingă turaţia maximă conform ceasului biologic intrat în fiinţa noastră prin moştenirea de la generaţiile înaintaşe. Somnul lent, fără vise, trebuie să fie destul de lung, pentru ca să apară reprizele scurte de somn rapid, cu vise, cu mişcarea globilor oculari, somn reconfortant. Experimentele au arătat că dacă unii subiecţi ai testelor erau treziţi când începeau să viseze, să li se mişte globii oculari, ei intrau într-o gravă deteriorare a sănătăţii.
De altfel, psihiatria subliniază că toate maladiile psihice sunt însoţite de tulburări ale somnului. Somnul trebuie pregătit printr-o aerisire a dormitorului, printr-o plimbare de o jumătate de oră, printr-o stare de linişte, care presupune să nu se vizioneze filme violente, să nu se citească romane poliţiste. Patul este legat de reflexul somnului, prin urmare nu e bine să înveţi în pat, să mănânci în pat etc.
Dacă te trezeşti în miezul somnului şi nu readormi uşor, nu te zvârcoli în aşternut să reiei somnul. Mai bine renunţi, faci treabă prin casă, lucrezi ceva, fiindcă a doua noapte după cea nedormită prinzi un somn bun.