x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Spirometrul testeaza plamanii

Spirometrul testeaza plamanii

de Liana Hainarosie    |    12 Iul 2005   •   00:00
Spirometrul testeaza plamanii
APARATURA MEDICALA
Spirometrul este un aparat care masoara functia pulmonara. Testarea functiei pulmonare este o investigatie absolut necesara in cazul stabilirii unui diagnostic corect nu numai clinic, dar si functional, in special in bolile pulmonare cronice.
De aceea, el nu ar trebui sa lipseasca din nici un cabinet de pneumologie, afirma dr. Nicoleta Bisca, medic primar pneumolog la Institutul National de Pneumologie "Prof. dr. Marius Nasta".

Nu orice afectiune respiratorie acuta, orice episod acut, o viroza intamplatoare are nevoie de investigatia functiei pulmonare.

Printre afectiunile pulmonare cronice se numara astmul bronsic - de care sufera aproximativ 10% din populatia infantila si 4%-5% din populatia adulta - , bronhopneumopatia obstructiva cronica, bronsiectazia, cancerul pulmonar, adauga dr. Nicoleta Bisca.

Cand se face spirometrie


"De asemenea, investigatia cu spirometrul (spirometria) se face si in caz de neoplasm care necesita interventie chirurgicala. In aceasta situatie, scopul explorarii functionale este de a determina gradul de afectare a functiei pulmonare, ceea ce permite aprecierea corecta a rezervelor ventilatorii ale pacientului care urmeaza sa fie supus unei rezectii pulmonare mai mult sau mai putin extinse. In mod obligatoriu se face spirometrie pentru expertiza capacitatii de munca la pacienti care au boli pulmonare respiratorii profesionale (de exemplu, silicoza). Spirometria mai este folosita si in cazul studiilor epidemiologice, cum ar fi, de exemplu, studierea prevalentei astmului bronsic la copii sau la adulti", afirma dr. Nicoleta Bisca.
Inaintea efectuarii examenului, pacientului ii este recomandata o perioada de repaus de 5-10 minute sau mai mult, in functie de conditia sa clinica. Dupa aceea, este conectat la spirometru printr-o piesa bucala de unica folosinta, prin care pacientul sufla. Aceasta este conectata, la randul ei, la un aparat computerizat. Softul aparatului are setati parametrii normali specifici varstei, sexului, inaltimii si greutatii pacientului si masoara valorile pe care pacientul le inregistreaza.

Parametri inregistrati


Acesti parametri sunt capacitatea vitala, capacitatea fortata, volumul expirator maxim pe secunda, raportul volumului respirator la capacitatea vitala, debitele respiratorii maxime instantanee, dupa cum ne explica dr. Nicoleta Bisca. Investigatia completa facuta de personal calificat dureaza cateva minute.
In acest timp, pacientul trebuie sa respire normal, apoi este rugat sa faca o inspiratie completa, expiratie completa, apoi o respiratie rapida. Proba nu se face numai o data, se repeta de cel putin trei ori. Iar in cazul in care exista diferente prea mari intre valori se repeta examenul de maximum opt ori. Costul unei explorari functionale simple este de 9 lei.

×
Subiecte în articol: pulmonare