TERAPII COMPLEMENTARE
O cura cu suc de sfecla rosie imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului. Cura este recomandata in special iarna, atunci cand dieta noastra este mai bogata in grasimi de origine animala.
Datorita vitaminelor A, B, C si mineralelor continute, sucul de sfecla rosie contribuie la eliminarea rapida a substantelor toxice din ficat. Pentru ca detoxifierea organismului sa se realizeze cat mai bine, in timpul curei trebuie evitate alimentele grele. "Cura cu suc de sfecla dureaza trei saptamani. In aceasta perioada se beau unul-doua pahare cu suc pe zi, intre mese. Nu este bine sa depasim aceasta doza pentru ca sucul poate cauza unele neplaceri - ameteli, greturi, stari de voma. Pentru a avea un gust mai placut, sucul de sfecla se dilueaza cu putina apa sau cu alte sucuri de fructe ori legume - lamaie, mar, morcov, castravete", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie cu competente in api-fitoterapie si homeopatie. Pentru stimularea functiei hepatice, bolnavii cu afectiuni ale ficatului pot manca dimineata, pe stomacul gol, cate 100-150 g sfecla proaspata. Amestecul de suc de castravete, morcov si sfecla are puternice proprietati diuretice. De asemenea, complexul de vitamine si minerale din sfecla rosie permite folosirea ei pentru scaderea colesterolului in sange, fiind prevenita astfel ateroscleroza.
Previne insomnia
Sub forma de suc sau salata, sfecla rosie este un tonic general al organismului in cazul suprasolicitarilor nervoase, stresului. Putin suc de sfecla baut inainte de culcare ne asigura un somn linistit. Datorita continutului de calciu, fier, potasiu, sucul de sfecla rosie este indicat in convalescente, in raceala si gripa, in anemii. Chiar si copiilor care nu au pofta de mancare li se poate da cate o lingurita cu suc de sfecla.
|
BOLI DE INIMA. Sfecla este recomandata in afectiunile cardiovasculare, mai ales in hipertensiunea arteriala. Sucul de sfecla mentine elasticitatea vaselor sangvine si scade tensiunea arteriala. In cazul insuficientei cardiace, diureticele prescrise impotriva retentiei de apa elimina si unele saruri minerale, printre care se numara si potasiul. Acesti bolnavi au nevoie de un aport suplimentar de potasiu care poate fi furnizat de sfecla.
|
Citește pe Antena3.ro