Potrivit experților, rozaceea poate lua mai multe forme, una dintre ele având denumirea de rozacee eritemato-telangiectatică, caracterizată prin roșeață și flushing (înroșirea bruscă a feței). Acesta este un prim subtip al rozaceei, cunoscut și sub numele de cuperoză.
Dacă și tu manifești simptome precum înroșirea feței sau flushing, vase de sânge vizibile la nivelul tenului sau o piele arzătoare și usturătoare, cel mai probabil te confrunți cu un ten cuperozic. Descoperă în rândurile următoare ce este tenul cuperozic și cum îți poți îngriji pielea dacă ai fost diagnosticat cu cuperoză.
Ce este tenul cuperozic?
Așa cum am menționat anterior, cuperoza se manifestă prin roșeața obrajilor. Cu toate acestea, diagnosticul cuperozei trebuie diferențiat. Nu orice persoană roșie în obraji suferă de cuperoză. Medicul dermatolog este în măsură să îți spună dacă afecțiunea de care suferi este cuperoză sau o altă boală a pielii, dar și să îți prescrie tratamentul adecvat.
Așadar, tenul cuperozic este cel care prezintă cuperoză la nivelul obrajilor, nasului și bărbiei. Tenul cuperozic se manifestă prin dilatația ireversibilă a vaselor de sânge din zonele menționate și roșeața permanentă a feței, însoțită adesea de edem sau umflături. Cuperoza apare, de regulă, pe tenurile uscate sau seboreice, afectând cu precădere femeile de vârstă mijlocie, înainte sau după instalarea menopauzei. De asemenea, persoanele care au un ten foarte deschis sunt mult mai predispuse să dobândească un ten cuperozic.
Cauzele tenului cuperozic
Cauzele cuperozei nu sunt pe deplin cunoscute, însă s-a constat că genetica, reacțiile sistemului imunitar, factorii de meniu, expunerea la diverse microorganisme și disfuncția nervilor care controlează vasele de sânge joacă un rol important în dezvoltarea acestei afecțiuni. Dintre principalii factori declanșatori ai tenului cuperozic menționăm:
- Băuturile calde;
- Mâncarea picantă;
- Alimentele cu conținut de cinamaldehidă, precum ciocolata, scorțișoara, citricile și roșiile;
- Vinul roșu;
- Alcoolul;
- Temperaturile extreme;
- Expunerea la vânt și razele UV;
- Exerciții fizice intense;
- Unele produse cosmetice;
- Medicamente care dilată vasele de sânge.
Îngrijirea tenului cuperozic
În prezent, nu există un remediu pentru cuperoză, motiv pentru care tratamentul acestei afecțiuni se concentrează pe gestionarea simptomelor tenului cuperozic. Iată în ce poate consta îngrijirea tenului cuperozic:
Evitarea declanșatorilor
E posibil să observi că anumiți factori declanșatori intensifică simptomele tenului cuperozic. Evitarea acestor factori poate fi una dintre cele mai bune metode de îngrijire a tenului. Așa cum deja am precizat, vinul roșu, alimentele picante, razele UV și alcoolul se numără printre factorii declanșatori obișnuiți ai cuperozei. Poți alege să nu consumi aceste alimente sau băuturi, iar în ceea ce privește razele UV, îți sugerăm să aplici o cremă cu SPF 30 sau chiar și cu un factor de protecție mai mare, ori de câte ori ieși afară.
Creme și geluri pentru ten cuperozic
Cuperoza ta este ușoară până la moderată? Atunci cu siguranță medicul dermatolog îți poate recomanda unul sau mai multe produse pentru ten cuperozic, fie ele creme sau geluri, care pot fi aplicate pe față. Aceste produse dedicate tenului cuperozic au la bază ingrediente precum:
- Uleiuri și grăsimi vegetale, așa cum este untul de shea sau uleiul inca omega;
- Complexul hidratant Aquaxyl;
- Zanthalene și Bisabolol;
- Escină;
- Phytotonine;
- Vitamina E.
Terapie cu lumină pulsată
O altă metodă de îngrijire a tenului cuperozic este terapia cu lumină pulsată, o formă de terapie cu laser care utilizează căldura de la fasciculele de lumină pentru a micșora vasele de sânge dilatate. Majoritatea persoanelor observă o reducere cu 50 până la 75% a vaselor de sânge vizibile, pe durata a 1-3 tratamente. Efectele secundare ale acestei terapii sunt ușoare și includ roșeață temporară, pierderea culorii pielii sau vânătăi.
Medicamente pentru acnee
Cuperoza cauzează coșuri și pustule și nu răspunde la utilizarea produselor de curățare delicate pentru ten? Medicul dermatolog îți poate recomanda antibiotice orale sau alte medicamente pentru acnee, pentru a gestina astfel simptomele acute ale tenului cuperozic.
Antibioticele comune prescrise pentru cuperoză pot include:
- Minociclină;
- Doxicilină;
- Eritromicină;
- Claritromicină;
- Clindamicină.
Așadar, cuperoza este o afecțiune inflamatorie comună a pielii. În timp ce cauzele apariției acestei afecțiuni nu sunt determinate, tratamentul include gestionarea simptomelor prin modificări ale stilului de viață, medicamente și terapii cu laser. O bună idee este să discuți cu medicul dermatolog înainte de a începe îngrijirea tenului cuperozic, astfel încât să poată exclude afecțiuni cu simptome similare și să-ți poată prescrie tratamentul adecvat.
Referințe:
- Yetman, Daniel. “Couperose (Rosacea) Skin: Symptoms, Causes, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/couperose.
Published 26 Oct. 2020. Accessed 29 May 2022.