x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Testul care detectează virusul Ebola în 15 minute

Testul care detectează virusul Ebola în 15 minute

de Magda Marincovici    |    21 Oct 2014   •   20:03
Testul care detectează virusul Ebola în 15 minute
Sursa foto: Jhon Heaver Paz/Xinhua/Agerpres
Ultimul bilanţ al OMS arată că Ebola a provocat 4.546 de decese
În sfârşit veşti bune, mobilizatoare în lupta contra virusului Ebola. Cercetătorii francezi de la Comisariatul pentru Energie Atomică şi Energii Alternative (CEA) au anunţat, ieri, că au pus la punct un test pentru diagnosticarea foarte rapidă a infecţiei virale. Testul durează aproximativ 15 minute, comparativ cu metoda japoneză care are nevoie de o jumătate de oră pentru a depista virusul Ebola. Testul cercetătorilor francezi este asemănător testului de sarcină. Poate fi efectuat în afara unui laborator, nu are nevoie de material specific şi este necesară o picătură de sânge, de plasmă sau de urină, explică CEA. Testul a fost validat de laboratorul de specialitate din Lyon.

Acest test are multiple avantaje. Contribuie la diagnosticarea rapidă a bolii, la izolarea pacientului în cel mai scurt timp şi prevenirea răspândirii virusului. Testul ar putea fi produs pe scară industrială la sfârşitul lunii octombrie. El îi va ajuta pe medici să deceleze cu mai mare precizie simptomele febrei Ebola de cele ale gripei sezoniere. Este ştiut că, în prima parte a evoluţiei febrei hemoragice Ebola, pacientul prezintă simptome asemănătoare celei ale unei gripe obişnuite.

O altă veste bună o reprezintă reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor Uniunii Europene cu scopul de a decide un nou ajutor destinat ţărilor afectate de virusul Ebola şi măsuri care să asigure repatrierea urgentă, în caz de infectare, a lucrătorilor umanitari aflaţi în zonele afectate.

Toţi cei 28 de miniştri de externe sunt de acord că Ebola reprezintă o criză reală şi trebuie făcut un front comun, la nivel internaţional. Miniştrii de externe discută o strategie clară, comună care să se aplice în cazul personalului sanitar şi umanitar aflat în ţările afectate de virusul Ebola. Strategia este necesară în condiţiile în care mulţi voluntari şi multe cadre medicale s-au contaminat cu virusul Ebola în timp ce acordau îngrijire bolanvilor din ţările din vestul Africii.
De asemenea, va fi suplimentată suma destinată ajutorării ţărilor africane lovite de Ebola.

Până în prezent, Uniunea Europeană a promis să elibereze aproape 500 de milioane de euro pentru a ajuta principalele ţări afectate: Liberia, Sierra Leone şi Guineea.
Efortul financiar este considerat insuficient de către Marea Britanie, care a cerut ca această sumă să fie crescută la un miliard de euro: "Avem nevoie cu adevărat de acest miliard de euro. Este vorba de o epidemie periculoasă. Aceşti bani ar ajuta la acordarea de ajutor medical şi la prevenirea răspândirii bolii prin izolare şi tratarea imediată a celor infectaţi", a spus britanicul Philip Hammond.
Potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, epidemia de febră hemoragică Ebola a provocat 4.546 de decese din totalul de 9.191 de bolnavi înregistraţi în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

×