x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tulburările de somn, semne de boli psihice

Tulburările de somn, semne de boli psihice

de Florin Condurateanu    |    28 Ian 2019   •   20:10
Tulburările de somn, semne de boli psihice
Sursa foto: OcusFocus/Getty Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că mileniul în care am intrat va aduce depresia în primul plan al bolilor foarte răspândite. Care sunt semnele de instalare a bolilor psihice?

 

Maladiile psihice nu dau alarme clare, apar nişte simptome ce pot fi trecute cu vederea, din păcate. La asta se adaugă şi situaţia dificilă că bolnavii adesea nu recunosc apariţia unor semne de neregulă în psihicul lor, iar ei se consideră absolut normali şi refuză să meargă la medicii de specialitate. Misiunea celor din preajma acestor suferinzi este de mare importanţă, cei din familie, vecinii, colegii trebuie să se sesizeze când observă o modificare în comportamentul celor de alături dacă aceştia sunt marcaţi de simptomele unor boli psihice. Când observă că un om s-a însingurat, şi-a pierdut interesul pentru ce se întâmplă în jur, nu mai este atras nici de hobby-urile vechi, stă în pat, nu se uită la televizor, nu citeşte, toate aceste simptome anunţă depresia. Bolnavul se consideră ca fiind el vinovat de toate relele lumii, el se declară că e culpabil de notele rele ale copilului, că el se află la baza banilor puţini de care dispune familia, că mai bine ar dispărea el, ca să  fugă ghinionul din preajma familiei. Sunt semne clare de depresie. Suferindul are nevoie urgentă de ajutor de specialitate, el trebuie convins să accepte consultul la spital şi să urmeze tratamentul prescris de psihiatru, să facă şedinţe de psihoterapie. În depresie, distanţa dintre însigurare şi lipsa de interes şi gestul punerii ştreangului de gât este mică, sinuciderea apare neprevăzut. Unii oameni se vaită că sunt atacaţi de şerpi, de şobolani, de păianjeni, se îngrozesc, intră în panică, dar toate aceste agresiuni se petrec doar în mintea lor, nu au corespondent în realitate. Au halucinaţii. Dintre cei bântuiţi de halucinaţii, unii conştientizează că aceste atacuri inexistente se datorează unor nereguli în mintea lor şi se duc la medici. Este o situaţie ceva mai puţin gravă faţă de cei care nu realizează că şerpii, şobolanii nu există decât în mintea lor afectată, nu sunt conştienţi de halucinaţii şi greu sunt conduşi la spital.

 

Unii aud voci care le dictează ce acţiuni absurde să facă,  în realitate aceste ordine nu există, sunt semne de boli psihice. Să nu se facă o confuzie, există oameni care aud zgomote, sunete în urechi, dar aceasta este o suferinţă ORL, se tratează de către specialiştii în probleme ale nasului, gâtului şi urechilor. Aceste sunete se numesc acufene şi nu au o componentă psihică.

×