x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Revoltator: legea care UCIDE copii in spitale

Revoltator: legea care UCIDE copii in spitale

de Monica Cosac    |    06 Iul 2015   •   13:39
Revoltator: legea care UCIDE copii in spitale
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Un nou-născut a murit la Spitalul Judeţean Cluj, după ce un medic recunoscut la nivel internaţional a fost împiedicat să facă intervenţia chirurgicală care i-ar fi putut salva viaţa.

Citește și SCANDAL la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca! Nou-născut lăsat să moară

Deşi prof. Constantin Ciuce a operat cu succes zeci de cazuri similare, managerul unităţii medicale a refuzat efectuarea intervenţiei invocând lipsa calificării „pe hârtie”!

Citește și SCANDAL la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca! Ce spune tatăl copilului lăsat să moară

Părinţii copilului sunt din Târgu-Jiu şi au aflat încă din timpul sarcinii că fetiţa lor se va naşte cu o malformaţie congenitală.

Citește și SCANDAL la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca! Asociaţia pacienţilor: Managerul trebuie să demisioneze

La recomandarea mai multor ginecologi, aceştia au venit la Cluj, la prof. universitar Constantin Ciuce, care a salvat zeci de copii aflaţi în situaţii similare.

În ciuda competenţelor dovedite în cei 20 de ani de experienţă, chirurgului i s-a interzis să opereze.

Copilul a murit la doar câteva ore de la naştere, aşteptând să vină elicopterul care l-ar fi transferat la Bucureşti.

Motivul invocat de directorul spitatului din Cluj, economistul Petru Şuşcă, a fost că medicul nu are diplomă de chirurgie pediatrică şi, prin urmare, intervenţia ar fi ilegală, intrând sub incidenţa codului penal.

Managerul a invocat legislaţia în vigoare în România, potrivit căreia „actul medical se realizează pe baza principului competenţei profesionale şi a specializării, şi nu a experienţei dovedite”.

„Domnul economist Şuşcă a ajuns să descopere acum o ilegalitate pe care eu o practic de peste 20 de ani, timp în care am operat la solicitarea colegilor pediatri şi neonatologi copii”, spune prof. univ. Constantin Ciuce.

Birocraţia şi ignoranţa din Sănătate

Din păcate, cazul de la Cluj, petrecut săptămâna trecută, se poate repeta oricând, în oricare dintre spitalele din ţară. Legislaţia românească a fost în aşa fel „armonizată” cu reglementările Uniunii Europene, încât sute de copii care suferă de diferite malformații congenitale nu mai pot beneficia de intervenţiile ce le-ar putea salva viaţa.

Asta deoarece specialiştii care i-au operat până acum au fost scoşi în afara legii. Pacienţii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani pot fi operaţi doar de medici cu specializarea de chirurgie pediatrică, însă multe judeţe nu au un astfel de specialist.

În cazuri grave, practic, copiii sunt condamnaţi, din start, la moarte. Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, prof. Vasile Astărăstoaie, spune că este vorba de birocraţia din sistemul de sănătate şi de o interpretare în stil pur autohton a reglementărilor europene.

Medicul a explicat pentru Jurnalul Naţional că responsabilii cu aplicarea lesislaţiei au copiat mot-a-mot.

„Directiva europeană 35, privind recunoaşterea calificărilor, vorbeşte foarte clar despre modul în care se obţine specialitatea pe un anumit domeniu: prin atestare şi prin examen de specialitate în funcţie de fiecare caz în parte sau prin experienţa profesională. Directiva este transpusă şi în legislaţia română, care spune că, dacă pe o anumită competenţă, un medic are experienţă profesională de peste 5 ani, ea se echivalează automat cu calificarea profesională în acel domeniu, de Ministerul Sănătăţii, cu acordul Colegiului Medicilor.

În consecinţă, profesorului Ciuce, care are 20 de ani de experienţă în acest domeniu, trebuia să i se recunoască această calificare de către Ministerul Sănătăţii”, a spus fostul şef al CMR.

În plus, mdicul a precizat că, „la conferenţiari şi profesori, această recunoaştere se făcea în mod automat, fără să fie necesar să mai dea examen”.

Recent, un alt medic a tras un semnal de alarmă în privinţa legislaţiei care nu le mai permite chirurgilor urologi să opereze şi copii.

Medicul Ioan Ioiart, de la Arad, a precizat că, din cauza reglementărilor, sunt mai mulţi colegi de breaslă care, deşi au operat copii până acum şi au experienţă în intervenţiile urologice pediatrice, refuză să mai facă aceste intervenţii pentru că nu au competenţa şi „pe hârtie”.

"Acolo este vorba despre un conflict între manager şi medic. În mod clar, managerul de spital a forţat nota. Managerul este economist, habar nu are de activitatea medicală. Prof. Ciuce, care a făcut peste 100 de operaţii de acest gen la copii, în cazuri grave, este recunoscut la nivel internaţional." - prof. Vasile Astărăstoaie

"În decembrie am fost anunţaţi că Societatea de Urologie Pediatrică s-a desfiinţat. Nimeni nu s-a gândit ce se întâmplă cu aceşti copii de a doua zi. Este criminal ce se întâmplă! Eu am mai operat copii de atunci, dar în cazul unui insucces înseamnă caz penal." - acad. Ioanel Sinescu, preşedintele SRU.

„Nouă nu ne-a luat nimeni abilităţile. Ni le-am format de-a lungul anilor pentru că aşa a fost tradiţia. În momentul de faţă, unii dintre noi au şi instrumentar să facă operaţiile, dar legislaţia prevede ca un copil să fie rezolvat într-un centru de pediatrie”, spune acad. Ioanel Sinescu, preşedintele Societăţii Române de Urologie


×
Subiecte în articol: scandal cluj nou nascut deces