x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire IMPORTANTA in medicina. Am putea SCAPA de problemele de vedere

Descoperire IMPORTANTA in medicina. Am putea SCAPA de problemele de vedere

27 Iul 2016   •   15:00
Descoperire IMPORTANTA in medicina. Am putea SCAPA de problemele de vedere
Sursa foto: LifeImagesLLC/Getty Images/iStockphoto

Descoperire majora in SUA, cercetatorii au reusit sa redea partial vederea unor șoareci orbi, lucru care ar putea fi aplicat şi pe oameni.

Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă cred că cercetarea ar putea duce la noi metode de combatere a bolilor, cum ar fi glaucomul şi Alzheimerul, precum şi leziunile măduvei.

Odată cu maturizarea celulelor din sistemul nervos central al unui mamifer, acestea se opresc din creştere și, de obicei, nu mai cresc din nou. Dar, cercetătorii de la Universitatea Stanford au fost capabili de a inversa acest proces, folosind manipulare genetică pentru a porni din nou creşterea.

Deși doar câteva dintre celulele ganglionare retiniene (RGCs) din şoareci au crescut din nou (mai puțin de 5%), este suficient pentru a arăta potențialul tehnicii în restaurarea vederii şi pentru a demonstra că celulele creierului la mamifere se pot reface. Aceste RGCs sunt fundamentale pentru vedere, oferind o legătură între ochi și creier.

Rezultatele au fost îmbunătățite prin acoperirea ochiului sănătos al şoarecelui, astfel încât acesta a fost nevoit să folosească în mod exclusiv ochiul bolnav. Activarea procesului de creștere și a stimulului vizual ajută celulele creierului să se dezvolte.

De asemenea, studiile arată că aceeași tehnică ar putea fi utilizată şi la oameni. Aşadar ar putea dura ceva timp până când cercetătorii vor fi capabili să reproducă rezultatele în condiții de siguranță pentru oameni.

Este posibil ca în câțiva ani un astfel de tratament să ajute suficient la oprirea degenerării celulelor nervoase care cauzează glaucomul - un grup de afecţiuni oculare legate de afectarea nervului optic, a precizat sciencealert.com.

"Nervii îşi pot aminti, în esență, de istoria lor de dezvoltare și pot găsi drumul lor spre casă", a explicat Andrew Huberman. "Acest lucru a fost următoarea etapă majoră în domeniul regenerării neuronale."

Lucrarea propune alte tipuri de celule ale creierului care ar putea fi capabile să se repare singure, a declarat Huberman, dar acest lucru este încă în stadiul incipient.

×