Un roman din zece are o afectiune renala, numarul suferinzilor de rinichi fiind mult mai mare, acestia fiind expusi riscului unor boli renale severe. La ora actuala, peste 9.000 de pacienti au nevoie saptamanal de dializa. Potrivit OMS, la nivel global, se estimeaza ca sunt intre 400 si 600 milioane de persoane cu afectiuni ale rinichilor. Mesajul din acest an, lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului – 8 martie, este informarea asupra bolilor renale, subdiagnosticarea acestora, importanta preventiei si a depistarii lor in faze incipiente, reducerea factorilor de risc in aparitia acestei patologii.
In general, oamenii subestimeaza rolul vital al rinichilor in buna functionare a organismului, trecand cu vederea ca ei asigura eliminarea toxinelor si a apei in exces din sange, fiind principalul filtru al corpului nostru. Majoritatea populatiei este interesata sa afle informatii referitoare la afectiunile cardiace si la cancere si mai putin la bolile renale, desi acestea inregistreaza o frecventa din ce in ce mai mare. Specialistii pun acest lucru pe seama faptului ca bolile renale debuteaza si evolueaza mult timp fara simptome severe.
Hipertensiunea, diabetul, obezitatea, fumatul... sunt printre factorii care favorizeaza aparitia si agravarea patologiei renale. In peste douatreimi dintre cazuri responsabile de boala de rinichi sunt hipertensiunea si diabetul zaharat si se constata o crestere a prevalentei la persoanele de peste 65 de ani, avertizeaza prof. dr. Eugen Mota, presedintele Societatii Romane de Nefrologie. Atentie, fumatul reduce cu 18% functia renala!
In ceea ce priveste transplanturile renale, Romania inca inregistreaza un numar mic, deoarece nu sunt suficienti donatori , iar sectiile de terapie intensiva nu sunt preocupare sa identifice potentiali donatori aflati in moarte cerebrala. In vederea depistarii precoce a bolilor renale, azi, intre orele 10:00 si 14:00, la Spitalul Clinic de Nefrologie 'Carol Davila' din Bucuresti sunt acordate consultatii gratuite.