x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Undă verde pentru tratamentul fără interferon

Undă verde pentru tratamentul fără interferon

de Monica Cosac    |    11 Sep 2015   •   08:45
Undă verde pentru tratamentul fără interferon
Sursa foto: Adrian Manolache

După trei luni de negocieri cu producătorii de medicamente, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) a anunţat că s-a ajuns la un rezultat şi că, de la 1 octombrie, va deconta o nouă terapie pentru bolnavii de hepatită C.

“Vor fi 5.000 de pacienţi eligibili, dar îi vom trata pe toţi cei care fac obiectul criteriilor medicale. Bolnavii vor fi investigaţi în centrele universitare şi tratamentul se face oral, administrat acasă. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio altă alternativă în acest moment: ciroză, gradul de fibroză F4. Continuăm cu F3”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, care a precizat că preţul terapiei este confidenţial şi este unul bun pentru România.

Contractul cu compania câştigătoare va fi semnat în 15 zile şi va fi încheiat pe un an de zile, urmând să se continue negocierile. Documentul va stipula că CNAS va plăti doar tratamentul pacienţilor la care se obţine rezultat medical, iar compania câştigătoare va suporta o serie de investigaţii (viremiile de iniţiere şi finale ale pacienţilor, fibroscan) şi va monitoriza pacienţii pentru a garanta rezultatul medical.

Însă, până terapia interferon-free va ajunge efectiv la bolnavi mai durează. Procedura de aprobare a dosarelor şi documentaţia necesară nu au fost stabilite încă, discuţiile urmând să înceapă abia săptămâna viitoare, apoi să fie comunicate caselor de sănătate judeţene.

Pacienţii sunt sceptici

După atâtea promisiuni neonorate, pacienţii spun că au zilele numărate şi o nouă amânare a terapiei este criminală pentru cei cu hepatite avansate. Mai mult, se tem că afirmaţiile oficialilor sunt doar declaraţii de presă, deoarece testele hepatice şi analiza dosarelor ar putea să dureze şi două luni.“Protocolul trebuie reactualizat. Oficial, perioada de contestestaţii este de două săptămâni, însă, dacă după această perioadă cineva este nemulţumit, se poate ajunge la procese”, ne-a spus Marinela Debu, președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).


Specialiştii estimează că sunt aproape 600.000 de bolnavi cu hepatita C, însă numai 50.000 sunt diagnosticaţi
 

×