x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate UPDATE O țară europeană nu vrea să autorizeze de urgență vaccinurile anti COVID-19

UPDATE O țară europeană nu vrea să autorizeze de urgență vaccinurile anti COVID-19

de Giulia Anghel    |    11 Dec 2020   •   12:49
UPDATE O țară europeană nu vrea să autorizeze de urgență vaccinurile anti COVID-19
Sursa foto: Hepta

Un stat european nu vrea să avizeze în regim de urgență vaccinurile anti COVID-19, până când nu vor exista informații clare privitoare la eficiența și siguranța acestora, după cum a anunțat Agenția elvețiană pentru Medicamente.

"Swissmedic lucrează îndeaproape cu autorităţile partenere internaţionale şi examinează toate cererile pentru aprobarea de vaccinuri anti-COVID-19 în regim de urgenţă şi în procedură de evaluare continuă. Aprobarea în regim de urgenţă a vaccinurilor nu reprezintă o opţiune legală în Elveţia", arată instituția.

Aceasta a primit detalii suplimentare despre vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2 din partea companiilor producătoare. Ele vor fi autorizate după ce vor fi analizate și se va constata că sunt suficiente informații privind calitatea, eficacitatea și siguranța lor.

Agenția exclude autorizarea rapidă a acestor vaccinuri.

Totuși, în luna octombrie, autoritățile elvețiene au anunțat semnarea unui contract cu Pfizer/BioNTech pentru 3 milioane de doze de vaccin. Alte acorduri au fost încheiate cu Moderna și AstraZeneca.

UPDATE 1 A doua țară din lume care aprobă vaccinul împotriva infecției cu COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este Canada. Autoritatea pentru Alimente și Medicamente a SUA (FDA) va decide, în aceste zile, asupra autorizării acestuia, scrie dailymail.co.uk.

Agenția de reglementare a Canadei a publicat pe site-ul său decizia, după o analiză independentă care a durat două luni, privind siguranța și eficacitatea vaccinului.

„Canadienii se pot simți încrezători că procesul de autorizare s-a desfășurat în mod riguros și avem la dispoziție sisteme de monitorizare puternice. Health Canada și Agenția de Sănătate Publică vor monitoriza îndeaproape siguranța vaccinului, odată ce acesta este pe piață, și nu vor ezita să ia măsuri dacă sunt identificate probleme de siguranță”, au transmis autoritățile.

În decembrie 2020 vor ajunge 249.000 de doze în această țară și alte 4 milioane de doze vor sosi până în martie 2021. Premierul Justin Trudeau a declarat că săptămâna viitoare vor ajunge primele flacoane la 14 centre de distribuție din toată țara. Întrucât sunt necesare două doze pentru asigurarea imunității, cele 249.000 de doze vor ajunge la 124.500 de persoane până la sfârșitul anului. 

În prezent, numai canadienii cu vârste de peste 16 ani au voie să se vaccineze. După ce Pfizer va oferi mai multe date din studiile clinice în curs de desfășurare, acesta ar putea fi aprobat și pentru copii.

În total, guvernul a comandat 20 de milioane de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, cu opțiunea de achiziție a încă 56  de milioane de doze. 

 În Marea Britanie, unde vaccinarea populației a început în urmă cu câteva zile, guvernul a atras atenția că vaccinul nu este recomandat persoanelor cu alegii la medicamente sau alimente, după ce doi lucrători din domeniul sănătății au intrat în șoc anafilactic.

UPDATE 1 După multe luni de pregătire, imunizarea populației la virusul SARS-CoV-2 a început astăzi în Marea Britanie cu vaccinul produs de Pfizer/BioNTech. La fel ca toate vaccinurile, și cele împotriva infecției cu COVID-19 au efecte adverse, care însă vor dispărea în câteva zile, scrie mirror.co.uk.

Prioritate au vârstnicii, cei aflați în căminele de bătrâni și îngrijitorii lor, persoanele care lucrează în sănătate și cele care au comorbidități. 

„Majoritatea efectelor secundare sunt ușoare sau moderate și dispar în câteva zile de la apariție. Dacă reacțiile adverse, cum ar fi durerea și / sau febra, sunt supărătoare, pot fi tratate cu medicamente pentru durere și febră, cum ar fi paracetamolul. Efectele secundare pot fi împărțite în trei grupe principale - cele care sunt foarte frecvente (afectează mai mult de una din 10 persoane), frecvente (afectează până la una din 10 persoane) și mai puțin frecvente (afectează până la una din 100 de persoane)", potrivit explicațiilor autorităților britanice.

Reacțiile adverse foarte frecvente sunt: durerea la locul infectării, oboseala, durerea de cap, dureri musculare, frisoane, dureri articulare și febră.

Reacțiile adverse frecvente sunt: umflarea locului de injectare, roșeață la locul injectării, greață.

Reacții adverse mai puțin frecvente sunt: ganglioni limfatici măriți și stare de rău.

Pentru orice reacție adversă ivită după administrarea vaccinului, trebuie discutat cu medicul de familie, farmacistul ori asistenta medicală. Totodată, este recomandată raportarea acestora pentru a contribui la furnizarea de informații cu privire la siguranța vaccinului. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Vaccinarea pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 începe astăzi în Regatul Unit. Tratamentul achiziționat de autorități este dezvoltat de Pfizer/BioNTech și trebuie păstrat în condiții speciale. Acesta va fi administrat unei persoane în două doze, la distanță de trei săptămâni, transmite CNN.

Totodată, 50 de unități medicale din Marea Britanie au primit vaccinurile, potrivit directorului executiv adjunct al NHS, Saffron Cordery.

Sunt așteptate 40 milioane de doze, necesare pentru imunizarea a 20 de milioane de oameni, ceea ce reprezintă 30% din populația țării. Primele au ajuns săptămâna trecută, fiind transportate în camioane nemarcate prin Eiurotunnel din Belgia, către depozite din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Locurile de păstrare nu au fost făcute publice.

Vaccinurle trebuie păstrate la temperaturi extrem de joase, de minus 70 de grade Celsius. După ce sunt scoase din congelatoare, acestea trebuie ținute în frigidere și folosite în termen de 5 zile. 

Loturile pot fi reambalate și mutate doar într-un număr mic de doze și în condiții stricte. După ce flacoanele sunt diluate pentru a fi administrate, acestea nu mai pot fi transportate și trebuie injectate în maximum 6 ore sau aruncate.

 

×