x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dr. Vasi Rădulescu: 8 lucruri pe care să le faci pentru o viață sănătoasă

Dr. Vasi Rădulescu: 8 lucruri pe care să le faci pentru o viață sănătoasă

de Andreea Tiron    |    08 Apr 2023   •   07:00
Dr. Vasi Rădulescu: 8 lucruri pe care să le faci pentru o viață sănătoasă
Sursa foto: Hepta

Medic specialist internist și promotor al educației pentru sănătate, Dr. Vasi Rădulescu ne oferă 8 sfaturi pentru a fi într-o formă excelentă.

"Tu cu tine. Vreo 8 lucruri de făcut 

Nu o lua ca pe egoism, dar îți spun că ești cea mai importantă persoană din lume pentru tine. Dacă nu ai grijă de tine, dacă nu te dezvolți, dacă nu tragi pentru visurile tale, dacă nu te păstrezi în echilibru psihic, nu vei putea niciodată să faci multe lucruri bune pentru ceilalți din jur. Eu > ceilalți nu e narcisism sau egoism, ci e construcție logică, cu prioritate.

1. Mănâncă moderat, cât mai colorat și proaspăt. Nu te teme să încerci și fastingul intermitent. Bucură-te de mese, pregătește-ți cu voie bună felurile de mâncare, evită zahărul mult, chestiile superprocesate, pune preț pe legume, salate, verdețuri. Ia-ți cu încredere rația de 1 g de proteină la 1 kg corp din carne albă, pește, fructe de mare, ouă, brânză, legume.

2. Ai grijă la somn. Un somn bun înseamnă 8 ore fără fragmentări. Trezește-te și culcă-te la aceleași ore. Ține dormitorul cât mai simplu și curat - e templul tău de somn, nu camera de privit la televizor.

3. Expune-te la lumină naturală. Te va ajuta să faci vitamina D, să dormi mai bine, să ai energie. Protejează-te cu cremă SPF înalt când soarele e puternic.

4. Socializează. Contează enorm pentru sănătate, combaterea depresiei, longevitate, imunitate. Ține aproape oameni faini, de calitate, de la care ai ce învăța. Fă un detox de cei fazi și răi, care te trag în jos.

5. Mișcă-te. Mergi pe jos. Înoată. Ia o bicicletă. Mergi la sală. Sportul arde calorii, menține sănătatea cardiovasculară, promovează armonia psihică.

6. Fă-ți analizele uzuale la timp. Măcar o dată pe an fă o vizită medicului tău. Află că ești bine. Dacă te încadrezi în categorii speciale, fă screening-urile tipice.

7. Informează-te corect. Nu arunca bani pe suplimente-minune, terapii fără dovezi, diete fantasmagorice, detoxuri și alte invenții. Nu recurge la tratamente citite pe net. Mergi la medic, citește materiale documentate, cărți bune. Informația te scoate din bucluc, dar te și bagă în el dacă nu e corectă.

8. Meditează. Măcar 10 minute pe zi. Eu apelez la Waking Up, aplicația făcută de Sam Harris.

Tu trebuie să fii într-o formă excelentă. Ca să te menții în sănătate, normoponderalitate, energie optimă. Ai grijă de aceste lucruri.", transmite doctorul Vasi Rădulescu.

×