x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vraja de la malul marii

Vraja de la malul marii

de Paula Anastasia Tudor    |    01 Oct 2005   •   00:00
Vraja de la malul marii

Vi s-a intamplat sa va fie dor, in miez de toamna, sa va infundati palmele in nisipul de la malul marii? Vi s-a intamplat sa retraiti aievea visul, vara, si-n timp ce rasfirati nisipul sa vi se poticneasca degetele, ca intr-un sfarsit de poezie, intr-un chistoc de tigara...?

Ora 9:30, sambata. 52 de tineri sunt prezenti pe malul marii intr-o incercare de curatare a plajelor constantene. Baieti si fete, doi dintre ei sunt veniti din Bucuresti pentru a participa la aceasta actiune. Pornesc inarmati cu saci de plastic, cu manusi si cu putere de munca, pentru a cosmetiza macar prin curatare malul marii, atat de jinduit in timpul verii. Nu reusesc sa parcurga decat plaja orasului Constanta, pentru ca oamenii sunt insuficienti, iar gunoaiele - din belsug.

RESTURI LA KILOGRAM. Plaja Constantei se intinde intre Portul Tomis si statiunea Mamaia, iar echi-pele care s-au format au incercat sa acopere fiecare golfulet. Cateva echipe au primit chiar si ajutorul unor oameni veniti la plaja...

Motivele acestei actiuni sunt lesne de inteles. In primul rand, este vorba de estetica locului si de confort - nimanui nu-i place sa mearga pe o plaja si sa fie asediat de gunoaie. Tot in primul rand - dar mult mai putin interesant - pentru ca aceste "resturi", care in cea mai mare parte nu sunt biodegradabile, sunt periculoase pentru fauna marina.

Deseurile au fost adunate, sortate si cantarite "dupa o metodologie internationala care urmareste evaluarea tipurilor si cantitatilor de deseuri din zonele de tarm si cele subacvatice", ne spune Mihaela Candea - purtatorul de cuvant al organizatiei "Mare Nostrum". La o prima evaluare a situatiei, de pe plaja Modern din Constanta s-au adunat 60 kg de gunoaie.

In timpul sezonului, aceeasi plaja "stralucea" de curatenie in fiecare dimineata, insa, de cateva zile, gunoaiele se rasfata linistite pe malul marii in bataia razelor soarelor. De ce? "Turismul, conform legii, se termina la 15 septembrie, iar cei care au muncit pe plaja au fost detasati de la alte obiective pe care le avem. Urmarim ca pana la sfarsitul acestui an sa avem pusa pe picioare o noua strategie de intretinere a plajelor pentru sezonul anului viitor", ne explica Babu Gheorghe, directorul adjunct al "Apelor romane". In strategia care merge acum de-a busilea nu intra insa si responsabilizarea oamenilor in privinta aruncarii gunoaielor la voia intamplarii.

PLAJA PRINTRE GUNOAIE. Romanii nu au invatat inca sa arunce mizeria in cosuri si nu pe plaja. Voluntarii au strans peste 200 kilograme de gunoaie

PREZERVATIVE VS PAMPERSI. De pe plaja din nordul Constantei (n.r. - o zona de aproximativ 50 m lungime si 5 m latime) s-au adunat, conform foii de observatie completate de echipa de voluntari: 132 de PET-uri, 165 de chistoace, 14 scutece de copii (n.r. - bineinteles - folosite), 716 ambalaje (hartie aluminiu, plastic), cinci articole de imbracaminte, 82 de pachete de tigari, 100 de hartii, trei anvelope si alte multe resturi alimentare si... maruntisuri. Voluntarii au fost uimiti ca n-au gasit decat doua prezervative pe plaja. "Probabil si din cauza ca nu au prea fost folosite am gasit atatia pampersi", trage concluzia un voluntar mai glumet.

La sfarsitul operatiunii, s-au adunat toate datele si s-au... cantarit. Rezultatul: de pe plaja din Constanta si din apa au fost adunate 230 kg de gunoaie, din care 50 kg de plastic. O buna parte din deseurile gasite pe plaja nu a putut fi ridicata de catre voluntari, deoarece acestea erau prea grele (n.r. - au fost gasite si materiale de constructii...). Cand i-am intrebat pe voluntari ce i-a socat mai tare in operatiunea de strangere a gunoaielor, ne-au raspuns ca "cel mai greu «gunoi» a fost o usa de frigider, cel mai jenant... un tampon folosit".

Cei care ajungeau seara pe malul marii in Mamaia au putut vedea toata vara acelasi scenariu: plaja se golea, iar operatorii de plaja din zona se apucau sa stranga sezlongurile. In urma lor, aveai revelatia adevaratei civilizatii in toata "splendoarea ei": pet-urile, paharele, cutiile de pizza sau de bere. Impinse sub sezlong de cei care statusera tolaniti la soare, sa se bucure de natura.

VOLUNTARI, SA FACEM CURATENIE!
Initiativa a demarat sub numele "Ziua Internationala de Ecologizare a Plajelor" si a fost organizata de "Mare Nostrum" si de Centrul de Scufundari "Respiro", iar in Romania este la a doua ei manifestare. Coordonatoarea acestui proiect la nivel international este Fundatia Project AWARE. Anul trecut, tot la 17 septembrie, au fost prezenti 20 de voluntari "Mare Nostrum". Anul acesta, numarul lor aproape ca s-a triplat. 13 dintre cei care au participat la actiune sunt voluntari ai "Mare Nostrum", patru voluntari de la Centrul de Scufundari Respiro (care de altfel au curatat apa marii pe langa diguri), iar restul - voluntari ai altor ONG-uri si chiar salariati ai unui hotel din zona. La actiune a fost prezent la un moment dat si directorul adjunct al Directiei Generale "Apele Romane", care se ocupa cu intretinerea plajelor si care a pus la dispozitia voluntarilor un tractor pentru transportul sacilor de gunoaie adunati.
×
Subiecte în articol: pagina de suflete mării voluntari plaja malul