„Cercetările privind cancerul au relevat că pacienții cu o cantitate mai mare de Akkermansia în intestine au o reacție imunitară superioară când sunt tratați cu imunoterapii. Akkermansia poate fi însă foarte ușor distrusă de antibioticele frecvent folosite în astfel de tratamente, așa că n-ar fi rău să știi câte ceva despre băuturile care o pot ajuta să crească la loc.”, evidenția Dr. William W. Li în lucrarea „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024). Facem loc explicațiilor avizate științific: „Băuturile cu conținut ridicat de Akkermansia sunt sucul de rodie, sucul de merișoare și sucul de struguri, mustul adică. Fiecare este încărcat cu polifenoli care stimulează intestinele să producă mucus sănătos, mediul în care se dezvoltă Akkermansia. Aceste sucuri au fost studiate pentru efectele lor metabolice.”
Îmbunătățirea sensibilității la insulină
Să aruncăm, atunci, o privire asupra dovezilor! „Rodia, de exemplu, este un fruct popular în culturile mediteraneene, asiatice și orientale de mii de ani. Sucul se obține pentru a se prepara siropuri, glazuri și băuturi. Cercetătorii de la Universitatea Nanjing și Universitatea Zhejiang din China au descoperit că pulpa de culoare rubinie din jurul semințelor din care se obține sucul are efecte metabolice. Când pulpa a fost dată cobailor care urmau o dietă bogată în grăsimi, aceasta a redus creșterea în greutate cu 35%, prin comparație cu cobaii care nu au primit rodie. De asemenea, pulpa a îmbunătățit sensibilitatea la insulină cu 43%. Când cercetătorii au analizat microbiomul intestinal, ei au descoperit că un consum de rodie sporește populația de Akkermansia.”, sesiza Dr. Li.
Fără excese!
Mai mult: „Proprietățile antiobezitate ale rodiei au fost și ele verificate de cercetătorii de la Centrul Medical Național de Vest din Guadalajara, Mexic, la 20 de voluntari adulți obezi. Un grup a primit o jumătate de cană de suc de rodie 100% organic, de consumat zilnic timp de 30 de zile. Celălalt grup a primit un placebo, tot vreme de 30 de zile. La finalul studiului, consumatorii de rodie au pierdut 500 g și și-au redus grăsimea corporală cu 1,4%. În schimb, consumatorii de placebo s-au îngrășat cu 1 kg și și-au sporit grăsimea corporală cu 1,1%. Îți recomand să consumi suc de rodie cu moderație. Din cauza conținutului său ridicat de zahăr, care este cu 25% mai mare decât cel al unui suc acidulat, îți poate da peste cap metabolismul. Dar sucul 100% natural îți va oferi compuși bioactivi utili, precum și fibrele alimentare din întregul fruct.” Doza de consum? „O jumătate de cană de suc de rodie pe zi. Nu mai mult!”
Antocianine din belșug
Ce beneficii rezervă sucul de struguri, mustul? „Strugurii sunt bogați în antocianine. În laborator, antocianinele și alți compuși bioactivi din sucul de struguri au împiedicat câștigul ponderal și extinderea grăsimii și au redus inflamația la cobaii hrăniți cu o alimentație bogată în grăsimi. Un studiu clinic referitor la sucul din struguri a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Purdue. Ei au analizat efectele acestuia asupra metabolismului unui grup de 34 de femei și bărbați supraponderali. Un grup de subiecți a primit o cană și jumătate de suc din struguri negri, de băut în fiecare dimineață, timp de o săptămână. Celălalt grup a consumat o băutură cu aromă de struguri, care nu conținea polifenoli, drept placebo. Cercetătorii au verificat glicemia subiecților după masă și le-au monitorizat apetitul.”
O cană și jumătate de must pe zi
Și? „La sfârșitul primei săptămâni, consumatorii de suc din struguri au avut o senzație mai redusă de foame, un apetit mai scăzut și au consumat mai puține calorii. Un studiu separat, realizat tot la Universitatea Purdue a demonstrat că un consum de suc din struguri negri, în pofida conținutului său de zahăr asemănător cu cel din sucul de rodie, nu a determinat o creștere în greutate.” Doza de consum? „O cană și jumătate de must pe zi.”
„Îți recomand să consumi suc de rodie cu moderație. Din cauza conținutului său ridicat de zahăr, care este cu 25% mai mare decât cel al unui suc acidulat, îți poate da peste cap metabolismul.”, Dr. William W. Li
„Strugurii sunt bogați în antocianine. Consumat cu moderație, mustul împiedică extinderea grăsimii și reduce inflamațiile.”, Dr. William W. Li