x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Tehnici de meditație personalizate, prin care combați stresul și anxietatea 

Tehnici de meditație personalizate, prin care combați stresul și anxietatea 

de Paul Bardasu    |    04 Apr 2023   •   06:00
Tehnici de meditație personalizate, prin care combați stresul și anxietatea 

Meditația poate fi un instrument puternic pentru a reduce stresul și a obține claritate mentală, dar alegerea unei singure metode de meditație poate fi o provocare. Există o mulțime de tipuri de meditație, fiecare oferind o cale unică spre pace. Fiecare variantă are beneficiile sale specifice și abordări unice.

Psihologul Laura-Maria Cojocaru spune că, înainte de a alege o metodă, este important să înțelegem ce este meditația și cum se practică, iar ulterior prin evaluarea stării noastre mentale și emoționale și a ceea ce dorim să obținem prin meditație, putem identifica metoda potrivită pentru a obține beneficiile maxime.

„Meditația poate fi o practică foarte benefică pentru sănătatea mentală și fizică a unei persoane. Mulți oameni meditează pentru a scăpa de stres și anxietate, dar beneficiile meditației sunt mult mai largi. Studiile au arătat că meditația regulată poate duce la scăderea tensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar și eliberarea de stres și oboseală. În plus, o sesiune de meditație timp de o jumătate de oră poate oferi mai multă odihnă psihologică decât un somn complet”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Tipuri de meditație

1. Meditația Hindusă (vedică și yoghină). Aceasta este o tehnică veche de mii de ani, practicată astăzi de multe persoane. „Meditația cu mantre implică repetarea unei fraze sau a unui cuvânt special, ales de profesorul de meditație, pentru a ajunge la starea de meditație. Meditația hindusă poate ajuta la calmarea sistemului nervos și la creșterea cunoașterii de sine, iar practicarea acesteia poate aduce multe beneficii pentru sănătatea mentală și fizică”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

2. Meditația de recunoștință. „Este un tip de meditație care se concentrează pe sentimentul și exprimarea recunoștinței pentru viața ta și pentru tot ce este în ea. Poate fi practicată informal în orice moment al zilei; nu trebuie să te așezi, să stai și să exersezi. Mai degrabă, se poate face imediat după trezire în pat sau chiar terminat la următoarea masă. Mulțumirea pentru ceea ce aveți și lucrurile din viața voastră, atât bune cât și rele, provocatoare și fericite, îi permit practicantului să crească în perioadele de schimbare și să înțeleagă viața dintr-o perspectivă mai mare. Pentru a practica această tehnică, gândiți-vă la ceea ce sunteți recunoscător și permiteți-vă să stați cu ceea ce simțiți”, declară psihologul. 

3. Meditația zilnică. Practicarea meditației în fiecare zi ajută la reducerea stresului și la creșterea atenției, permițându-vă să vă concentrați mai bine și să faceți față schimbărilor de viață cu mai multă ușurință. De asemenea, meditația zilnică poate ajuta la creșterea nivelului de energie și la îmbunătățirea calității somnului.

4. Meditația somnului. Pentru unii oameni, somnul poate fi o plăcere, dar pentru alții poate fi o luptă. Insomnia poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice. Meditația de somn poate fi un antidot natural pentru aceste probleme, ajutându-vă să vă simțiți revigorați, energizați și gata să începeți ziua cu capul limpede. „Meditația pentru somn implică calmarea minții și concentrarea pe momentul prezent prin intermediul respirației și conștientizării corpului. Aceasta poate fi efectuată în pat sau ca o practică înainte de culcare. Așezați-vă într-o poziție confortabilă, respirați adânc și simțiți cum corpul dvs. se relaxează și se pregătește pentru somn. Opriți luminile sau reduceți-le dacă preferați, iar orice îngrijorare se va estompa în fundal pe măsură ce expirați”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

5. Afirmații de dimineață. Aceste afirmații pozitive sunt un instrument puternic de meditație, antrenând creierul să fie la nivelul maxim încă de la trezire. Ele sunt o modalitate excelentă de a vă pregăti mintea pentru meditație, reducând îngrijorările, promovând liniștea și aducându-vă în momentul prezent. „Utilizarea unei sau a două afirmații pozitive ca punct de ancorare în timpul meditației poate fi foarte benefică pentru a vă concentra mintea și a vă ajuta să vă simțiți mai bine pe parcursul zilei. Este important să utilizați afirmații pozitive și la prezent atunci când utilizați această tehnică. De exemplu, puteți spune „Sunt liber de stres astăzi” sau „Am puterea de a face față tuturor provocărilor”.

6. Meditația bunătății iubitoare/compasiunii. Este o formă de meditație budistă care implică cultivarea și trimiterea sentimentului de bunătate iubitoare față de tine și de ceilalți din viața ta. Mai întâi, trebuie să cultivi bunătatea iubitoare față de tine, apoi față de cineva pe care îl respecți (cum ar fi un profesor), pe cineva pe care îl iubești foarte mult (cum ar fi un membru al familiei), pe cineva neutru (cum ar fi funcționarul unui magazin alimentar) și pe cineva pe care îl desconsideri.

7. Meditația budistă. Este o practică de bază în budismul Zen și ajută la cultivarea unui sentiment de pace interioară și exterioară. Aceasta se practică de obicei într-o poziție așezată, cu spatele drept și ochii deschiși, și se concentrează pe respirație pentru a liniști mintea. „Pentru a practica Zazen, este recomandat să utilizați o pernă numită zafu și să vă așezați într-o poziție confortabilă. Coloana vertebrală trebuie să fie dreaptă și relaxată, iar privirea să fie coborâtă la un unghi de 45 de grade, cu ochii deschiși. Mâinile trebuie să formeze o mudră în poală, cu palmele în sus și degetele mari atingându-se. Această meditație este o practică sobră și este practicată de multe comunități închegate, care îl practică cu accent pe menținerea posturii corecte pentru a sprijini concentrarea”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

8. Meditația ghidată. Este o tehnică foarte utilă pentru cei care încearcă să învețe cum să mediteze sau pentru cei care doresc să își dezvolte practica. Această tehnică presupune că meditezi sub îndrumarea unui profesor sau împreună cu o înregistrare audio sau video.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: meditatie anxietate stres