x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Bai antistres cu iz de rozmarin

Bai antistres cu iz de rozmarin

17 Apr 2006   •   00:00

Probleme la serviciu, probleme si acasa... Citim reviste, urmarim emisiuni la televizor... Un stres permanent. Mergem la medic, incercam orice medicament-minune care sa ne ajute sa scapam de stresul cotidian. Dar pilulele presupun efecte adverse asupra organismului, motiv pentru care specialistii ne propun tratamente naturale de combatere a stresului.

Hipnoterapie

Am vorbit la aceasta rubrica de efectele benefice ale masajului total de relaxare, ale reflexoterapiei si ale ceaiului de levantica. Dar mai exista si alte metode eficiente de a alunga stresul. Una dintre acestea ar fi hipnoza. Desi multi o considera o practica misterioasa, specialistii in psihoterapie si hipnoza va asigura ca aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de tratare a efectelor negative ale stresului. Terapia prin hipnoza nu consta in adormirea pacientilor stresati in vederea reprogramarii organismului acestora, astfel incat sa nu mai cada victime stresului. Hipnoza are menirea de a aduce pacientul intr-o stare de relaxare profunda, care il va ajuta sa faca fata tensiunilor si situatiilor stresante ivite zilnic. Hipnoza nu face de fapt altceva decat sa ne ajute sa gasim in noi forta de a invinge stresul fara medicamente.

Ace si respiratie

20% dintre noi nu pot fi hipnotizati. Pentru acestia o alta solutie de lupta contra stresului ar putea-o constitui tratamentul cu ace in ureche. Auriculoterapia consta in stimularea cu ajutorul acelor a punctelor din ureche, care corespund organelor si sistemelor corpului nostru cu scopul de a vindeca anumite boli. Dupa numai o singura sedinta de auriculoterapie, principalul efect este relaxarea. Iar in cazul in care va e teama de ace, cea mai simpla metoda antistres este respiratia controlata. Tehnica se numeste rebirth si presupune cunoasterea amanuntita a organismului, astfel incat sa putem fi capabili sa ne controlam respiratia. In timpul sedintelor de rebirth, pacientul stresat invata sa respire lent si progresiv. Iar intr-o situatie de stres, specialistii in rebirth ne recomanda sa inhalam puternic si sa expiram intr-o maniera calma si relaxata.

De cele mai multe ori insa, "daca reusim sa ne descarcam nervii, sa ne calmam, vom fi feriti de boli", arata psihologul Mirela Zivari, de la PsihoConsulting. Asadar, daca aveti posibilitatea sa tipati cat puteti de tare, nu ezitati sa o faceti.

AROMATERAPIE. Uneori, cea mai buna solutie pentru o relaxare totala este o baie cu apa fierbinte in care ati adaugat infuzii sau cateva picaturi de uleiuri esentiale de tei, maghiran sau rozmarin. Teiul este recunoscut pentru efectele sale extraordinare ca sedativ. Actiunea sa se datoreaza flavonoidelor si compusilor fenolici continuti de florile de tei. Maghiranul detensioneaza organismul, dar poate fi utilizat si in tratarea depresiei.

×
Subiecte în articol: terapii complementare