x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Cura de struguri

23 Aug 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Chiar daca mai avem de asteptat pana la culesul viilor, putem profita de prezenta din belsug a strugurilor in piete, supermarketuri pentru a face o cura de struguri benefica intregului organism. Pentru ca aceste fructe sunt foarte bogate in apa – aproximativ 72%, contin zaharuri, proteine, fosfor, calciu, potasiu (cam 255 mg la 100 g), vitaminele A, B1 si B2, C. Datorita acestor proprietati, strugurii sunt recomandati celor care au nevoie de o mai buna hidratare, dar si de un aport de vitamine: persoane aflate in convalescenta, obosite, stresate. "Cele mai importante proprietati sunt cele tonic-aperitive (de crestere a secretiei digestive, de imbunatatire a digestiei). De aceea, cura de struguri este indicata in tulburarile digestive, de regula gastro-intestinale, dar si in recuperarea dupa hepatite, acute sau cronice, sau chiar in complicatii ale hepatitelor. Avand si proprietati depurative si diuretice, strugurii sunt benefici si in cazul bolilor cauzate de acumularea in organism a multor produsi toxici: reumatism, guta, dislipidemii, hipercolesterolemii, microlitiaze sau chiar litiaze renale. De asemenea, cura de struguri este eficienta si in cazul bolilor de piele: acnee, dermatite, eczeme, psoriazis", afirma dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie. Strugurii nu trebuie sa lipseasca de pe masa persoanelor hipertensive, datorita proprietatilor lor de scadere a tensiunii arteriale.

Must si boabe


Cura de struguri presupune a manca doar boabe si a bea must, timp de 2-3 saptamani. Medicul atrage atentia ca o asemenea cura de 2-3 saptamani numai cu struguri este foarte drastica. Este recomandat ca o zi, cel mult doua pe saptamana sa mancam 3 kg de struguri. Sau zilnic sa avem la masa 1-1,5 kg de struguri. Ei se vor consuma inainte cu o ora de masa si in nici un caz ca desert.

"In ceea ce priveste mustul, cura incepe treptat, ajungand de la 1,5-2 litri, in decurs de doua saptamani. Consumul de must se imparte in trei reprize, cu o ora inainte de masa. Dupa 2-3 zile in care se beau 2 litri de must pe zi, consumul scade treptat, tot in decurs de doua saptamani, pana ajungem la 1/2 litri. Cura se face o data sau de doua ori pe an, daca persoana in cauza sufera de reumatism, cardiopatie", afirma medicul.

Extern se fac aplicatii ale boabelor stoarse pe articulatiile dureroase in cazul reumatismului si al gutei. Timpul de actionare este de 10-15 minute.

SFATUL MEDICULUI


"La consumul in exces de struguri trebuie sa fie atenti: diabeticii, deoarece strugurii sunt foarte dulci, persoanele care sufera de insuficienta renala, din cauza continutului de potasiu, de magneziu, cele care sufera de gastrita hiperacida sau de ulcere si care nu tolereaza aceste fructe, strugurii putand creste secretia gastrica", atentioneaza dr. Papazian-Urdareanu.

PUTINE CALORII. Strugurii se utilizeaza cu succes si in curele de slabire. In aceasta situatie, cura de struguri prezinta doua atuuri: elimina excesul de substante toxice din organism si, avand aport caloric mic, de 70 kcal la 100 g, pot fi consumati in voie. Pentru a slabi cateva kilograme, medicul Gabriela Papazian-Urdareanu ne sfatuieste sa asociem cura de struguri cu regim alimentar si activitate fizica.

×
Subiecte în articol: struguri cura terapii complementare