INIŢIATIVĂ ● Şcoli "verzi"
Cum ar fi dacă la bufetul şcolii li s-ar oferi copiilor dumneavoastră
caş ecologic, smîntînă, lapte sau pîine bio, fără chimicale, în loc de
chipsuri şi hamburgeri ce abundă în E-uri?
INIŢIATIVĂ ● Şcoli "verzi"
Cum ar fi dacă la bufetul şcolii li s-ar oferi copiilor dumneavoastră caş ecologic, smîntînă, lapte sau pîine bio, fără chimicale, în loc de chipsuri şi hamburgeri ce abundă în E-uri?
Asemeni colegilor lor din Occident, şi elevii români ar putea primi mîncare ecologică la şcoală. Deputatul independent Mircia Giurgiu, iniţiatorul Legii pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţămînt preuniversitar, propune Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii încheierea unui acord cu producătorii ecologici privind introducerea alimentelor bio în unităţile de învăţămînt preuniversitar din anul şcolar 2008-2009. După adoptarea legii care interzice prepararea, comercializarea şi distribuirea în şcoli a alimentelor nerecomandate de specialiştii în nutriţie, Giurgiu a discutat cu mai mulţi producători eco, şi aceştia s-au declarat gata să ofere marfă la preţuri acceptate de oricare părinte.
DISPONIBILI. De altfel, producătorii bio vehiculează de ceva timp această idee. La începutul anului, în cadrul unei dezbateri pe tema vieţii sănătoase organizate de Jurnalul Naţional, Ion Toncea, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică, chiar i-a atras atenţia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, că agricultura ecologică poate să ofere alimente sănătoase, fără chimicale, pentru programul "Cornul şi laptele". "Avem suficientă materie primă ca să le putem oferi copiilor produse sănătoase în locul cornurilor şi bis-cuiţilor cu chimicale", a spus Toncea. El a adăugat că produsele ecologice sînt cele mai sigure din punct de vedere al sănătăţii, fiind controlate atît de instituţiile de resort ale statului, cît şi de organismele de inspecţie şi certificare din acest sistem de producţie. În plus, aceste produse au şi un conţinut mai mare de fibre, de vitamine şi de substanţe bioactive.
EXTERN. În Europa de Vest şi mai ales în SUA, foarte multe cantine şi bufete şcolare au în meniu şi mîncare bio. Ba chiar unele oferă numai alimente ecologice. De exemplu, în Italia sînt peste 680 de bufete şcolare bio. Iar în America, şcolile îşi fac şi grădini bio: astfel îi învaţă pe elevi ce-i cu agricultura fără chimicale şi îşi asigură şi fructele şi legumele organice proaspete.
Citește pe Antena3.ro