Le avem în bucătărie, dar de multe ori nu știm că le putem folosi cu succes pe post de medicamente. Unele alimente precum mierea, murăturile sau ghimbirul sunt adevărate soluții salvatoare și pot înlocui cu succes, în anumite situații, pilulele prescrise de medic. Jurnaliștii de la CNN au stat de vorbă cu cei mai renumiți medici și nutriționiști americani și au făcut o listă cu alimentele care pot fi folosite pe post de remediu, în caz de boală.
Mierea de hrișcă, pentru accesele de tuse.
Medicii spun că această miere specială poate înlocui cu succes siropul de tuse la copiii care au peste un an și care au contraindicație la anumite antitusive.
Murăturile, pentru diaree.
Alimentele fermentate, ca iaurtul, kefirul sau murăturile conțin bacterii probiotice care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv. Așadar, pot fi folosite ca să prevenim, dar și să tratăm diareile la copii, cele cauzate de o cură de antibiotice, sindromul colonului iritabil sau chiar alergiile, spun medicii.
Ghimbirul, pentru crampe menstruale.
Ghimbirul este un condiment foarte iute, pe care mulți medici și nutriționiști îl recomandă, cel mai adesea sub formă de ceai, în tratamentul durerilor abdominale sau al greții. El poate înlocui ibuprofenul, spun unii medici, în cazul durerilor menstruale, dacă este mestecat, sau administrat sub formă de tablete.
Ceaiul de hibiscus, pentru tensiune mare.
Hibiscusul este un anti-hipertensiv natural mai puternic chiar și decât afinele. Infuzia de hibiscus conține antocianine, care reduc tensiunea arterială.
Turmericul, pentru artrită.
Turmericul este un condiment din India, cu un gust ușor amărui. El poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul bolilor inflamatorii. Se poate administra pentru a preveni Alzheimerul sau artrita. Dacă este amestecat cu piperul negru, atunci beneficiile pentru sănătate sunt maxime, pentru că organismul absoarbe în acest fel cantități mai mari de curcumin, substanța activă din turmeric, care are aceste efecte pozitive asupra organismului.
Semințele de chia, pentru scăderea colesterolului.
Deși sunt foarte mici, semințele de chia aduc o cantitate impresionantă de nutrienți în organism. De aceea, sunt adesea încadrate în categoria ”superalimente”. Adăugate unei diete echilibrate, ele pot contribui la scăderea colesterolului LDL, colesterolul ”rău” din sânge.
Fasolea, pentru scăderea glicemiei.
Fasolea poate fi folosită pentru a scădea nivelul zahărului din sânge, și pentru controlul nivelului de colesterol. În plus, pentru că e plină de fibre, fasolea e indicată într-o dietă, pentru că induce rapid senzația de sațietate.