N-ai bănui că există interpretări medicale surprinzătoare care afirmă că în diversele luni ale anului, pe rînd, organele corpului omenesc suferă o dezechilibrare energetică, adică devin mai şubrede şi asupra lor trebuie acţionat cu terapii neconvenţionale pentru a le fortifica
N-ai bănui că există interpretări medicale surprinzătoare care afirmă că în diversele luni ale anului, pe rînd, organele corpului omenesc suferă o dezechilibrare energetică, adică devin mai şubrede şi asupra lor trebuie acţionat cu terapii neconvenţionale pentru a le fortifica. Cine putea să susţină o astfel de teorie decît medicina din China, care pune atîta preţ pe zestrea de energie a corpului omenesc, dar mai ales pe circulaţia acestei energii de-a lungul unor căi ciudate, amplasate surprinzător în alt loc decît organul respectiv, denumite meridiane energetice.
Ai fi tentat să priveşti cu neîncredere aceste afirmaţii mai puţin obişnuite, dar imediat îţi vin în minte nişte argumente ce susţin medicina tradiţională chineză. Şi anume, terapiile naturiste se practică în China de vreo 5.000 de ani, deci au trecut cel mai dificil examen, anume curgerea vremii, şi să nu se uite că, folosind aceste terapii cu plante, cu acupunctură etc., a fost menţinută sănătatea şi s-au tratat bolile în cadrul unui popor uriaş de peste 1,5 miliarde de chinezi.
Calendarul bolilor
Dezvoltă subiectul încadrării în lunile anului a stării mai puţin favorabile a diverselor organe doctorul Teodor Coldea, specialist în medicina chineză şi indiană, mai ales în acupunctură, fitoterapie şi biorezonanţă.Iată cum arată un calendar pe luni al bolilor şi tulburărilor mai grave după concepţiile medicinei chineze. Sînt expuse aceste repartizări începînd cu luna aprilie, pentru că lunile ianuarie, februarie, martie deja au trecut şi în anul ce vine ele trebuie reevaluate conform anului 2009.
Revenind la lunile care au rămas din anul 2008, se menţionează că aprilie este dominat de elementele metal şi foc, iar luna mai este marcată de elementele apă şi foc. La chinezi, focul înseamnă inimă, deci în aprilie şi mai trebuie să aibă o grijă deosebită cei care suferă de tulburări ale inimii: de fibrilaţii, de ischemii, de hipertensiune. Se mai ştie că primăvara ficatul se află în activitate maximă, deci el trebuie tratat pentru a-l face mai viguros. Energia primăverii ajută ficatul să lucreze, dar el trebuie fortificat tocmai fiindcă se află la turaţie maximă şi prin acupunctură, şi prin plante. Revenind la cei cu cardiopatie, hipertensiune vizate în aceste luni, aprilie şi mai, aceşti pacienţi trebuie să-şi continue tratamentul obişnuit pentru inimă şi vase, dar în paralel trebuie să facă tratamente şi cu acupunctură, şi cu plante, să sprijine regenerarea celulelor inimii şi ficatului. Prin acest aport oferit de acupunctură şi fitoterapie se încearcă întîrzierea îmbătrînirii celulelor din inimă şi ficat în lunile aprilie şi mai.
Iunie, iulie, august
Luna iunie este caracterizată de chinezi ca o lună a pămîntului şi apei. Trebuie să fie atenţi deci cei cu necazuri la articulaţii, oase, pancreas, rinichi. Aceştia vor avea mici probleme. Tocmai de aceea, aceşti pacienţi trebuie să bea ceaiuri din plante care se adresează organelor respective. Spre pildă, ceaiuri de coada calului, de urzică, de mesteacăn, de ienupăr.Lunile iulie şi august, în filozofia chineză, sînt dominate de elementele metal şi lemn. În principiile medicinei din China, metalul are ecou în plămîni şi intestinul gros, iar lemnul este reprezentat de ficat şi vezica biliară. Tocmai de aceea, în mod surprinzător, chinezii consideră că accidentul vascular cerebral înseamnă şi un ecou venit de la ficat. Cei care au avut un accident al vaselor creierului trebuie să fie echilibraţi prin acupunctură şi plante, pentru a preveni un nou accident vascular cerebral.
Septembrie, octombrie
Lunile septembrie şi octombrie sînt reprezentate de elementele foc, pămînt şi apă. Chinezii susţin că focul are efect asupra inimii şi asupra sistemului nervos simpatic, precum şi asupra celui parasimpatic. De aceea, în septembrie şi octombrie, trebuie să li se regleze energia persoanelor cu necazuri la oase şi articulaţii, să se acţioneze asupra energiei din splină şi pancreas, mai ales că se anunţă sezonul rece.În luna octombrie, acupuncura trebuie să facă o echilibrare a energiei din inimă şi rinichi. Anxietatea, teama sînt semne că a scăzut energia din rinichi. Chinezii spun că fricoşii au puţină energie în rinichi, de aceea le lipseşte voinţa şi se află mereu într-o stare de teamă.
De altfel, medicina chineză susţine că axul rinichi-inimă e foarte important pentru evoluţia spirituală a omului. Convingerea unui om că este bolnav devine chiar boală. Aceştia încep să sufere de o boală la nivel mental. Unii vin şi se plîng de dureri şi necazuri la inimă, dar analizele şi testările nu scot în evidenţă ceva rău. Aceşti pacienţi nu au o boală la nivel anatomic sau fiziologic, ei suferă de boală la nivelul de energie ale inimii şi pericardului.
Cei care se vor îmbolnăvi de inimă, cu ceva timp înainte, au vise şi coşmaruri, semn că sufletul lor e bolnav şi că se va instala în viitor o boală cardiacă, de obicei un infarct. Aceştia trebuie echilibraţi energetic şi pentru situaţia de teamă în care se află.
Noiembrie, decembrie
Elementul predominant în noiembrie şi decembrie este pămîntul. Chinezii spun că elementul pămînt are ecou în pancreas, în splină şi în stomac, deci în bolile localizate la aceste trei organe. Însă în noiembrie, decembrie trebuie să fie atenţi şi cei care suferă de articulaţii şi de oase. Starea de îngrijorare afectează pancreasul şi duce la creşterea glicemiei. Luna noiembrie mai are un element caracteristic, şi anume apa, cu corespondenţa ei în rinichi. Mulţi pacienţi vin plîngîndu-se de oboseală, iar examenul de biorezonanţă arată o sărăcie în vitamine şi minerale, adică în potasiu, magneziu, seleniu, zinc. Astfel, se creează condiţii favorabile acelor nedoriţi radicali liberi ce conduc la oboseală.HORMONI. Deficitele de hormoni, de exemplu, un raport rău între estrogeni şi progesteron duc la astenie. Oboseala este cauzată şi de o dezechilibrare a balanţei secreţiilor din sistemul nervos, deci o deteriorare a balanţei serotonină-dopamină. Pentru a lupta cu oboseala ca semn de depresie trebuie acţionat cu biorezonanţă, acupunctură, plante. Chinezii spun că depresia e ucigaşa sufletului. La biorezonanţă se desenează harta emoţională a pacientului. Mînia afectează ficatul. De aceea, aceşti oameni trebuie echilibraţi hormonal şi emoţional. Un om deprimat are dezechilibre în energia ficatului, inimii, rinichiului. Există o serie de plante ce acţionează în zona psihicului. Roiniţa este indicată în stările rele ale psihicului, obligeana este o plantă ce ajută sufletul, salvia e destinată celor cu sufletele zdrobite, căci acţionează pe tiroidă, pe metabolism şi aduce relaxarea, gonind depresia.
Citește pe Antena3.ro