x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Înlocuiţi E-urile cu produse ecologice

Înlocuiţi E-urile cu produse ecologice

de Florina Zainescu    |    18 Sep 2008   •   00:00
Înlocuiţi E-urile cu produse ecologice

Vă gîndiţi să înlocuiţi dieta cu E-uri şi pesti-cide cu una ecologică? Începeţi prin a căuta varianta bio a alimentelor preferate. Şi nu uitaţi să luaţi “ceva eco” de fiecare dată cînd mergeţi la cumpărături.

Trecerea de la alimentaţia convenţională la un meniu complet bio peste noapte este dificil de realizat. Asociaţia pentru Comerţ Organic din SUA a realizat un îndrumător cu cîteva sfaturi simple pentru cei care vor să facă acest pas. Este bine să începeţi prin a căuta varianta bio a produselor alimentare pe care le consumaţi cel mai frecvent. Adăugaţi în coş cîte un nou produs ecologic la fiecare rundă de cumpărături. Continuitatea este foarte importantă atunci cînd sînteţi hotărîţi să deveniţi consumatori eco, prin urmare căutaţi produse organice de fiecare dată cînd mergeţi la cumpărături. Dacă intraţi într-un magazin şi nu găsiţi produse eco, întrebaţi-i pe responsabilii de acolo. S-ar putea ca respectivele produse să fie pitite într-un colţ mai puţin vizibil ori “rătăcite” în marea de produse convenţionale de pe rafturi. În cazul în care în magazin nu se găsesc astfel de produse, interesul manifestat de dumneavoastră – şi de alţii – s-ar putea să-l determine pe comerciant să aducă.

 

Atenţie la etichetă!

Este extrem de important să cunoaşteţi sistemul de etichetare, ca să nu fiţi induşi în eroare. Termenii “ecologic”, “bio”, “biologic” sau “organic” sînt echivalenţi. Însă prezenţa unuia dintre aceşti termeni pe etichetă trebuie însoţită de codul şi datele de identificare a organismului de inspecţie care a eliberat certificatul de produs eco. Sigla naţională a agriculturii ecologice “ae” este un alt element de identificare, deşi nu toţi producătorii autohtoni o folosesc.

 

De unde puteţi să cumpăraţi

Pe meleagurile noastre puteţi să achiziţionaţi alimente ecologice de la magazinele specializate bio – Leacul (Strada Hatmanul Arbore nr. 11, lîngă Perla) şi Pukka Food (Strada George Vraca nr. 7) din Bucureşti, Biocoop din Sibiu (Strada Avram Iancu nr. 11) sau Bio Markt Timişoara. Pe lîngă acestea, mai sînt şi alte magazine care au în ofertă şi produse bio: Naturalia (Calea Moşilor 189, Calea Floreasca 25, Strada Colţei 26 şi Voluntari), Ki-life (Piaţa Amzei), Delicateria Traiteur (Mihai Eminescu, Dorobanţi şi Carrefour Feeria) din Bucureşti, magazinele Ronel Com din Oneşti, Comăneşti şi Asău, Farmacia Naturii din Bacău sau în lanţurile Selgros, Carrefour, Cora, Real, Mega Image, Nic, Primăvara, La Fourmi, G’market sau Billa. Sînt şi magazine online care au în ofertă produse ecologice: www.farmacianaturii.ro, www.naturalia.ro, www.casamatei.ro, www.superbio.ro, www.pcfarm.ro, www.naturafarm.ro, www.bionatura.ro, www.naturalmall.ro, www.naturashop.ro. O altă variantă o reprezintă achiziţionarea produselor direct de la producători. Lista acestora – cu adresă, număr de telefon şi chiar e-mail – poate fi găsită pe site-ul Ministerului Agriculturii, la secţiunea Agricultura Ecologică.

×
Subiecte în articol: produse bio