x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Infuzii contra durerilor reumatismale

Infuzii contra durerilor reumatismale

de Gina Matei    |    01 Dec 2009   •   00:00
Infuzii contra durerilor reumatismale
Sursa foto: /iStockPhoto

Vestea proastă este că temperatura este în continuă scădere. Acesta este un motiv de îngrijorare pentru cei care acuză dureri reumatismale. Umiditatea şi frigul fac ca aceste dureri să devină din ce în ce mai puternice şi mai greu de suportat. Cu veşti bune pentru aceste persoane vine Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med: "Există remedii blânde pentru aceste afecţiuni. Aşadar, există plante care ajută la ameliorarea durerilor".



Din cicoare, coacăz negru, creţuşcă, frasin, ienupăr, mesteacăn, pir, rozmarin, soc, sulfină, troscot, turiţă mare se prepară infuzii. Reţeta este următoarea: o lingură de plantă la o cană de 200 ml de apă clocotită. Se acoperă 10-15 minute, după care se strecoară şi se bea câte o cană zilnic. Nu doar infuziile sunt eficiente. Puteţi încerca şi decoctul din coada-calului, coada-racului, mesteacăn, osul iepurelui, păpădie, pin, scoarţă de salcie, tătăneasă, urzică şi urzică moartă. O lingură cu pulbere din rădăcină de plantă şi 250 ml de apă se fierb la foc mic, timp de 15 minute. Se strecoară şi se consumă trei căni zilnic. Specialistul nostru atrage atenţia că decoctul trebuie consumat doar după ce aţi mâncat, pentru că acesta este foarte concentrat şi de obicei conţine salicilaţi.

Un decoct complex se prepară din amestecul a 60 g de rădăcină de cicoare, 60 g rădăcină de pir, 60 g lemn dulce, 10 g anason (fructe sau seminţe) la care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Se consumă două-trei căni zilnic din acest decoct.

Uz extern
Pentru uzul extern sunt recomandate hreanul, muştarul. Astfel, din rădăcini rase de hrean puse în alcool de maximum 60 de grade se prepară o tinctură care se păstrează 10 zile într-un spaţiu întunecat, la o temperatură constantă. Se utilizează apoi pentru frecţii locale pe zonele dureroase.

Boabele de muştar se râşnesc şi două linguri din făina obţinută astfel se amestecă bine cu apă, rezultând o pastă care se lasă acoperită la temperatura camerei timp de două-trei ore. Pasta se pune în apa din cadă şi se fac băi, fiind utilizată de persoanele care prezintă traumatisme multiple.

BĂI. Pe lângă infuzii şi decocturi, puteţi apela şi la amestecul de plante folosit pentru băi. Salcia, scoarţa de stejar, nucul, tărâţele de grâu şi tulpinile de roşii sunt ingredientele pentru o baie antireumatică eficientă. Trei linguri din fiecare plantă se pun la macerat în patru litri de apă. Se lasă de dimineaţa până seara la macerat, după care se poate strecura şi adăuga în apa din cadă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare