Convieţuirea agriculturii ecologice cu cea transgenică este practic imposibilă, potrivit unui studiu făcut de cercetătorii spanioli.
Convieţuirea agriculturii ecologice cu cea transgenică este practic imposibilă, potrivit unui studiu făcut de cercetătorii spanioli.
Un cercetător de la Institutul de Ştiinţe ale Mediului şi Tehnologie al Universităţii Autonoma din Barcelona a analizat aplicarea "conceptului coexistenţei" între porumbul modificat genetic şi cel crescut în sistem ecologic în Catalunia şi Aragon. Principala concluzie: introducerea porumbului OMG a determinat o reducere drastică a suprafeţelor cultivate cu porumb bio, prin urmare o coexistenţă a celor două tipuri de culturi este practic imposibilă.
DISTRUGĂTOR. De cînd porumbul modificat genetic a fost introdus în cultură în Spania, în 1998, au fost multe discuţii contradictorii care au evoluat într-o dezbatere asupra ideii de coexistenţă a
OMG-urilor cu agricultura ecologică. Porumbul Bt – produce o toxină care omoară un dăunător, sfredelitorul porumbului – a ajuns astăzi să ocupe 23.000 de hectare în Catalunia şi 35.900 de hectare în Aragon, ceea ce reprezintă 55% şi respectiv 42% din totalul suprafeţei cultivate cu porumb. Standardele eco exclud categoric OMG-urile. Însă, prin aducerea culturilor transgenice în vecinătate, contaminarea poate apărea oricînd. Polenul provenit de la plantele OMG, purtat de vînt, albine sau alte insecte, poate ajunge pe alte plante pe care le contaminează. Şi în timpul recoltării, transportului şi procesării există risc de contaminare: fie că utilajele nu au fost bine curăţate înainte de a fi utilizate pentru bio, fie că nu se asigură o bună separare între eco şi OMG la depozitare şi exemplele pot continua.
Problema e că e greu să continui să produci eco după ce te-ai trezit de cîteva ori cu roadele contaminate şi a trebuit să le vinzi la un preţ mult mai mic, de produs convenţional. Plus că mulţi agricultori sînt atraşi de mirajul culturii mai rezistente, deci mai simplu de întreţinut, şi care promite producţii mai mari la hectar.
Citește pe Antena3.ro