TERAPII COMPLEMENTARE
Organismul nostru este permanent expus factorilor toxici interni si externi. Pentru a-i neutraliza este indicat ca o data, de doua ori pe an sa facem cure de detoxifiere. In acest sens, putem apela la fitoterapie. Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, recomanda infuziile din frunze de leustean, trei-frati-patati, radacina de brusture, radacina si floare de cicoare, anason. Putem folosi fie combinatii de doua-trei plante, fie le putem utiliza separat sub forma de infuzie, adica prin oparirea plantelor in apa care a dat in fiert si acoperirea recipientului timp de 3-4 minute cu o farfurie. La o cana de 250 ml se adauga doua lingurite de planta. Cura de detoxifiere a organismului se face 3 saptamani, perioada in care vom bea 2-3 cani de ceai pe zi. Iar daca dorim sa inlocuim lichidele cu aceste ceaiuri, atunci vom face infuzii mai putin concentrate dintr-o lingurita de planta la cana.
Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu recomanda aceasta cura mai ales persoanelor care sufera de boli la care s-au acumulat produsi toxici in organism, si anume reumatism, alergii. In schimb, cei care sufera de insuficienta cardiaca, hipertensiune trebuie sa consume cantitati rezonabile de lichide.
Struguri, pere, pepene
Amestecul din parti egale de suc de struguri, pere si pepene galben este o alta modalitate de a ne curata organismul. Cura de detoxifiere dureaza cel putin 7-10 zile, in care vom bea un litru de suc zilnic. In plus, aceste cure ne echilibreaza din punct de vedere al aportului de vitamine si minerale, spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu. Alt suc cu proprietati detoxifiante este cel din sfecla, morcovi si mere. Acesta poate fi baut 2-3 saptamani, un litru zilnic, sau putem sa facem o cura in care sa alternam consumul celor doua sucuri. De asemenea, putem consuma sfecla sub forma de salata, iar ca desert mar ras sau morcov indulcit cu miere. Cura de detoxifiere e indicata si suferinzilor de cancer, leucemie, astm. DEZECHILIBRE. Dr. Papazian-Urdareanu ne sfatuieste ca in cura de detoxifiere sa mancam si citrice: portocale, grapefruit. De la aceasta cura se vor abtine persoanele care au gastrita sau ulcer, deoarece citricele produc hiperaciditate. Medicul atrage atentia ca o cura de detoxifiere pe baza de legume si fructe nu exclude restul alimentelor. A reduce alimentatia doar la cura de fructe si legume poate produce tulburari majore in organism. LAMAIE. La infuziile pe care le folosim in cura de detoxifiere se poate adauga si lamaie proaspata. Aceasta are proprietatea de a curata organismul, dar este si un bun regenerator hepatic. Infuziile din plante combinate cu suc de lamaie contribuie la cresterea imunitatii organismului.Citește pe Antena3.ro