x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Tusea trece cu ceapa

Tusea trece cu ceapa

13 Apr 2006   •   00:00

La indemana oricui si usor de preparat, remediile naturiste ne pot fi de un real ajutor in lupta cu suparatoarea tuse. Exista tusea productiva si tusea seaca, iritativa. Pentru fiecare dintre acestea, remediile sunt diferite.

La indemana oricui si usor de preparat, remediile naturiste ne pot fi de un real ajutor in lupta cu suparatoarea tuse. Exista tusea productiva, cu eliminare de secretii, si tusea seaca, iritativa, fara secretii sau cu secretii in cantitate foarte mica. Pentru fiecare dintre acestea, remediile sunt diferite.

EXPECTORANTE

"Pentru tusea productiva avem nevoie de plante care sa ajute la eliminarea secretiilor acumulate in plamani. Putem folosi expectorante, cum sunt siropurile sau tincturile de patlagina sau de cimbru, cumparate din farmacii, intrucat sunt dificil de preparat acasa", ne spune dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med. La fel de eficiente ca expectorantele sunt si ceaiurile de patlagina sau cimbru. Pot fi sub forma de infuzie (planta oparita 5 minute) sau decoct (planta fiarta 10-15 minute). Infuzia se prepara cu o lingura de planta la o cana (250 ml), iar decoctul cu o lingurita de planta la o cana.

Cataplasmele cu faina de mustar sau cu alcool sunt foarte eficiente in lupta cu tusea productiva. Ele se aplica pe spate sau pe piept, de la baza gatului si pana deasupra mamelonului, astfel incat sa nu se situeze deasupra inimii. Se prepara o pasta din faina de mustar cu apa calda, se intinde pe un prosop subtire si se aplica pe spate sau pe piept, timp de maximum 30 de minute. Aplicatiile se fac o data pe zi, de preferat inainte de culcare, timp de doua-trei seri. Cataplasma cu alcool se prepara din proportii egale de alcool de 40 de grade si apa calda. Cu amestecul obtinut se stropeste un prosop, care se aplica pe torace si se infasoara cu un alt prosop cald. Cataplasma cu alcool se pastreaza pe piept maximum 40 de minute. Atentie! Cele doua cataplasme sunt contraindicate persoanelor cu afectiuni cardiace si hipertensivilor, avertizeaza dr. Cristina Balanescu.

DECOCTURI SI INFUZII

Ceapa, cojile verzi de nuca, podbalul si ridichile negre sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru tusea seaca. Ceapa se prepara sub forma de decoct. Se foloseste o ceapa alba (nu galbena sau rosie), de dimensiunea unui ou, la o cana cu apa. Ceapa se fierbe 10-15 minute, se strecoara decoctul si se consuma cu inghitituri mici, treptat. Pentru ceaiul de coji de nuca se foloseste o lingura de coji verzi la 250 ml de apa. Cojile se fierb 15 minute, iar decoctul rezultat se consuma pe parcursul unei zile. Podbalul se recomanda in special astmaticilor. Se prepara o infuzie cu o lingurita de planta la o cana cu apa, se fierbe cinci minute si se consuma imediat.

Tusea seaca se poate remedia si cu suc de ridiche neagra. Se face un orificiu intr-o ridiche mare, neagra, care se spala bine in prealabil. Se pune o lingurita de zahar si se lasa de dimineata pana seara asezata intr-o farfurie. Sucul obtinut se colecteaza intr-o sticla si se consuma cate o lingurita seara, la culcare. Acest suc dreneaza vezica biliara. De aceea, el este contraindicat persoanelor cu dischinezii biliare.

IMUNITATE. Pentru ca tusea slabeste organismul, dr. Cristina Balanescu recomanda tratamente pentru stimularea imunitatii. Pentru tusea productiva se pot folosi extracte de muguri de plop si tinctura de echinacea. Extractul de muguri de plop se administreaza dimineata si seara, cate 40 de picaturi, iar echinacea se administreaza de trei ori pe zi, cate 15 picaturi pentru copii si 40 de picaturi pentru adulti. Se pot folosi si batoane sau tablete de propolis pentru intarirea sistemului imunitar. Pentru tusea seaca se recomanda un ceai de macese, trei-frati-patati si cimbrisor, in proportii egale. Amestecul se fierbe 8-10 minute si se consuma trei cani pe zi, cald si fara miere.
×
Subiecte în articol: minute tusea terapii complementare