Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a publicat normele de utilizare a aromelor în produse alimentare. Astfel, vor putea fi folosite 2.800 de substanţe care ne vor face mâncarea mai apetisantă, dar nu neapărat mai sănătoasă.
EFSA a cerut va un număr de 530 de arome să fie testate suplimentar cu privire la riscul asupra sănătăţii, deşi alte instituţii-Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia pentru Agricultură şi Hrană - şi-au dat acordul cu privire la folosirea lor.
Preşedintele EFSA, Heinrich Schaper, a declarat că principala lui grijă este sănătatea consumatorilor, de aceea normele au fost supuse dezbaterii publice din noiembrie 2009.
Principala schimbare adusă de noile norme este reprezentată de faptul că pe etichetă producătorii vor trebui să specifice dacă au folosit arome sintetice sau naturale. De asemenea, pentru aromele sintetice nu se va mai putea folosi sintagma "arome identic naturale", care inducea în eroare consumatorul.
Noile reglementări trebuie aplicate din ianuarie 2011.