x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 7 semne ale limbajului corpului te ajută să-ți dai seama dacă o persoană este atentă

7 semne ale limbajului corpului te ajută să-ți dai seama dacă o persoană este atentă

de Anastasia Paul    |    23 Aug 2023   •   22:15
7 semne ale limbajului corpului te ajută să-ți dai seama dacă o persoană este atentă
Sursa foto: Hepta

Uneori se întâmplă să discuți cu o persoană și să simți că aceasta nu prea îți acordă atenție.

Uneori este evident că interlocutorul tău este distras dar alteori doar câteva semne arată că nu ascultă ce spui. 

De obicei, poți avea încredere în intuiția ta. Dar dacă te străduiești să simți energia dintre tine și o altă persoană, iată câteva semne clare ale limbajului corpului care te pot ajuta să stabilești dacă cineva îți acordă atenția totală:

1) Contact vizual direct
Primul și cel mai de încredere semn că cineva este atent la ceea ce spui este contactul vizual. Dacă menține un contact vizual confortabil și direct, se concentrează vizibil la tine, scrie ideapod.com.

Nu scanează camera, nu se uită la alte persoane sau nu își aruncă o privire pe telefon la fiecare câteva secunde.
Verifică însă dacă contactul  vizual este natural și confortabil. Dacă este prea intens și neîntrerupt poate indica uneori că vrea doar să pară interesat și se gândește de fapt la altceva. 

2) Oglindire
Dacă cealaltă persoană îți imită limbajul corpului, se numește „oglindire” sau cunoscută științific ca „rezonanță limbică”.

Acțiuni precum aplecarea, încuviințarea din cap, bea în același timp cu tine sau atingerea feței pot indica faptul că cineva nu numai că îți acordă atenție, dar este și foarte interesat de ceea ce spui.

Dacă faci și tu acest lucru – sentimentul este în mod clar reciproc!

3) Mai puțin agitat = mai atent
Mișcarea mâinilor sau mișcarea corpului poate spune multe despre atenția unei persoane.

Dacă observi că se joacă cu mâinile, cu părul, cu un obiect, cu îmbrăcămintea, interlocutorul tău este posibil să fie nervos, anxios și să se gândească la altceva.

Toate aceste lucruri pot indica că nu este cu adevărat atent, dar nu neapărat din cauza lipsei de interes.

Poate are anxietate socială și trebuie doar să se simtă mai relaxat în conversație.

4) Pozițiile brațului și mâinii deschise
Brațele și mâinile prietenului tău pot spune multe despre cum se simte.

Studiile arată că, dacă brațele oamenilor sunt într-o poziție relaxată, deschisă, cu mâinile în poală sau pe lângă ei, este mai probabil să fie receptivi la conversație și la ceea ce spui.
Dacă au brațele încrucișate în fața lor, pot fi într-o stare defensivă sau de protecție. Sau, poate că e frig în cameră!

Brațele încrucișate pot însemna, de asemenea, o nevoie de confort și pot fi un semn de auto-liniște.

Între timp, mâinile pe bărbie pot însemna că se gândesc la ce să răspundă sau se gândesc profund la ceea ce spui. Dar, în unele cazuri, poate indica și nesiguranță.

5) Expresii faciale
Poate părea evident, dar fața este cea mai expresivă parte a corpului.

Dacă persoana cu care vorbești răspunde la lucrurile pe care le spui, cu expresiile faciale adecvate, chiar dacă sunt mici, înseamnă că îți prelucrează cuvintele la un nivel mai profund și își formează propriile răspunsuri la ele.

Mișcările specifice, cum ar fi sprâncenele ridicate și pupilele dilatate ale ochilor, sunt un semn de interes pentru ceea ce aud.

6) Dă din cap în acord
Când vine vorba de mișcări ale capului și de înclinare din cap, mișcarea capului și semnificația pot fi diferite.

Cu toate acestea, în majoritatea culturilor, a da din cap în acord atunci când cineva înțelege ceea ce se spune poate fi o modalitate universală de a demonstra interesul și de a fi gata să absoarbă mai multe informații.

Dacă cineva se uită la tine în timp ce vorbește, dar capul nu se mișcă deloc, poate fi uneori destul de deconcertant dacă nici nu își exprimă acordul verbal.

7) Poziționarea corpului
Când corpul cuiva este cu fața spre tine și nu în altă direcție, te pune chiar în fața lui și, prin urmare, te face singurul lor punct de focalizare în acel moment.

Dacă se aplecă pentru a asculta mai aproape ceea ce ai de spus, acesta este un alt semn clar de atenție și interes nedivizat.

În schimb, dacă se întoarce să privească alte lucruri care se întâmplă în cameră, să vorbească cu alți oameni sau să se întoarcă pentru a face alte lucruri – cel mai probabil nu îți acordă atenție totală.

O poziție prea rigidă a corpului poate indica neliniște, în timp ce o postură relaxată poate indica, de asemenea, deschidere către ascultare și că se simt foarte confortabil în preajma ta.

 

×
Subiecte în articol: limbaj corp atenţie