Trăim din amintiri, ne hrănim cu amintiri şi murim cu ele... într-o interpretare mai amplă, am putea spune că a viaţa noastră este compusă din amintiri.
Amintirile sunt răsărituri şi apusuri ale fiecărei zile pe care am trăit-o.
Mecanismul prin care se nasc amintirile a preocupat dintodeauna omenirea, cu atât mai mult pe oamenii de ştiinţă, care au studiat îndelung această abilitate a creierului de a face legătura între evenimente separate de timp.
În cadrul unui nou studiu, oamenii de ştiinţă de la Columbia Zuckerman Institute din SUA au arătat cum anume poate forma creierul astfel de legături de durată.Oamenii de ştiinţă au descoperit un mecanism surprinzător prin care hipocampul, o regiune a creierului crucială pentru memorie, construieşte punţi în timp şi transmite explozii de activitate care par întâmplătoare, dar, de fapt, fac parte dintr-un tipar complex care ajută creierul să facă asocieri în timp.
Astfel, descoperirile cercetătorilor reprezintă fundaţia pentru o înţelegere mai bună a tulburărilor legate de anxietate, traumă şi stres, la fel ca şi sindromul post-traumatic, în care un eveniment aparent neutru poate provoca un răspuns negativ, scrie Science Daily.
„Ştim că hipocampul este important pentru învăţare şi pentru formarea legăturilor între evenimentele care se petrec la intervale de 10 – 30 de secunde. Această aptitudine este crucială pentru supravieţuire, dar mecanismele din spatele său sunt încă înşelătoare. Totuşi, cu ajutorul acestui studiu desfăşurat pe şoareci, am descoperit calculele complexe cu ajutorul cărora creierul face legătura între evenimente separate de timp”, spune Attila Losonczy, unul dintre autorii studiului.
Hipocampul – o regiune mică, în formă de căluţ de mare, ascunsă adânc în creier – este un „sediu” important pentru învăţare şi memorie. Experimentele arată că..............
Află detalii despre ce se întâmplă de fapt în creierul tău, AICI