2011 este definit de terapeuţii şi gânditorii din China ca Anul Iepurelui de Metal. Ca de obicei, simbolurile şi mai ales combinarea lor de către chinezi şochează. La prima vedere, ai putea spune că iepurele este simbolul fragilităţi, al fricii, al apărării prin fugă. Dar chinezii îi asociază acestui animal delicat şi speriat metalul, care înseamnă şi tăria scutului. Legarea noţiunii de metal cu cea de iepure, animal vulnerabil şi înfricoşat, plasează lucrurile la mijloc: între fugă şi curaj, între frică şi demnitate.
Explică aceste idei ale filozofiei chineze medicul primar Teodor Coldea, director medical la Centrul de Terapii IMPERIAVITAMED, unul dintre cei mai buni terapeuţi prin metode din China. Este un expert în acupunctură, tratamente cu plante din China şi din România, cu biorezonanţă etc.
Temperamentul şi emoţiile
2011, Anul Iepurelui de Metal, aduce în prim-plan ca organe decisive ficatul şi vezica biliară. Ele reglează temperamentul, emoţiile. Totodată, ficatul este strategul care stabileşte deciziile. Dar ficatul este şi sediul mâniei. Deci, în acest an, terapeutul trebuie să găsească soluţii ca, prin acupunctură, terapii cu plante, biorezonanţă să întărească în primul rând aceste organe: ficatul şi vezica biliară. Trebuie să îi pună în formă, prin terapii naturale, pe oamenii pozitivi, care, prin energiile lor pozitive, prin farmecul lor, prin buna dispoziţie să aducă o stare favorabilă şi celor din jur: familie, colegi, prieteni. Prin acupunctură trebuie aduse în echilibru ficatul şi fierea, pentru ca, în 2011, oamenilor să le fie reglate emoţiile, să li se echilibreze stările sufletului. Se ştie, de exemplu, că la femei vezica biliară este legată şi de uter. Deci este influenţată capacitatea de procreere, de plămădire favorabilă a fătului în primele luni. Dar este influenţată şi capacitatea de creaţie a unor idei, a unor decizii bune. Să nu se uite că ficatul coordonează între altele ochii, părul şi unghiile.
Organele trebuie să lucreze împreună, să fie determinate prin terapiile naturiste din China, să colaboreze, să fie în formă laolaltă. Când ficatul şi vezica se îmbolnăvesc, suferinţa trece apoi la pancreas şi stomac. Stomacul şi pancreasul împing apoi răul spre rinichi, iar rinichii transferă starea reală în inimă şi de la inimă ea se mută la plămâni. Deci în 2011 şi, de fapt, tot timpul, chinezii ne îndeamnă să muncim pentru sănătatea noastră. Ajutaţi de terapiile naturiste din China fiecare să transforme energiile negative în energii pozitive, să convertim emoţiile rele în emoţii bune.
Mintea şi sufletul
Mintea e sediul personalităţii, ea lucrează neobosit şi dă ordine cum ar fi: enervează-te, îngrijorează-te. Mintea doreşte să fii mereu în activitate. Chiar când n-ai treabă, mintea îţi ordonă să inventezi ceva, să n-ai linişte, să nu te relaxezi. Dar sufletul este eul superior. Sufletul e responsabil de bunătate, de iubire, de smerenie, de generozitate, de lumină. Sufletul e fărâma de Dumnezeu din noi. Când sufletul e liniştit şi organismul are puterea să se lupte cu bolile, să mobilizeze din suflet armatele de autoapărare ale organismului. Sufletul invadat de lumină sporeşte omului imunitatea. De fapt, şi religia creştină consideră că un mare păcat a fost trecerea sufletului din locuinţa lui, care este inima, într-un nou domiciliu, în creier.
Chinezii continuă să spună că sediul sufletului este în inimă. Chiar şi Europa Occidentală, considerată a fi pragmatică, iată că participă la finanţarea unor proiecte pentru tratarea sufletului bolnav. Un ONG, patronatul medicinei integrative, preşedinte Livu Mangler, a reuşit să obţină de la UE confinanţarea a două proiecte de integrare a oamenilor cu dizabilităţi (cu handicap) şi a bolnavilor de cancer, cei nedrept împinşi la marginea societăţii, în uitare. Pentru a reuşi să vindeci, să alini suferinţe, să îndepărtezi boli trebuie să scoţi sufletul din nelinişte şi din apăsare.
ECHILIBRU. Anul 2011 trebuie să ne îndemne, conform gândirii din China, la un echilibru al stărilor emoţionale şi să căutăm să fim dominaţi de zona de lumină, de partea de smerenie din noi, de generozitate, de iubire, de bunătate, de răbdare. Cu alte cuvinte, trebuie să ne luptăm ca să punem în valoare partea de lumină din noi.
PLANTELE ANULUI. În anul 2011, anul ficatului şi vezicii biliare, din flora ţării noastre trebuie folosite plantele turiţa mare, anghinarea, armurariu, gălbenelele, sunătoarea, cimbrişorul. Dintre plantele celebre din China, de exemplu, trebuie folosită planta cordiceps care întăreşte energia Yang, energia caldă, energia considerată bărbătească.
RECOMANDĂRI. Doctorul Teodor Coldea reaminteşte că există puncte de descărcare a tensiunilor din suflet. El aplică acupunctura în nişte puncte aflate de o parte şi de alta a coloanei vertebrale şi pe ureche. Deblocarea sufletului, liniştirea emoţiilor se fac nu numai prin acupunctură şi prin plante din China, dar şi cu plante ce cresc pe solul nostru. 2011, Anul Iepurelui de Metal, având în prim-plan ficatul şi vezica biliară, înregistrează şi ecou din partea acestor organe, trimis înspre sistemul osos şi articulaţii. Astfel, în 2011 este foarte importantă mişcarea, iar medicul specializat în terapii din China hotărăşte în ce perioadă se face acupunctură, când se apelează la plante, când se face masaj.
ACUPUNCTURĂ. Punctul de acupunctură „marea energie”, aflat la două degete sub buric, stimulat de acupuncturistul profesionist, face ca omul să lucreze cu randament, fără să simtă oboseala. De-a lungul coloanei de o parte şi de alta există patru puncte în zona de mijloc a spatelui, considerate a fi puncte ale ficatului şi vezicii biliare, organe dominante în 2011. Dar mai există puncte corespunzătoare acestor organe la nivelul piciorului, sub genunchi, pe care doctorul Coldea le consieră puncte de alarmă, care acţionate aduc o durere ce demonstrează dezechilibre la nivelul ficatului şi vezicii. În anul 2011, pe lângă fortificarea organelor dominante ficat şi vezică biliară, trebuie să dăm frâu liber bucuriilor simple, să tansformăm energiile negative în stări pozitive, de lumină.