x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Avertisment: Osteoporoza nu doare, dar te aboneaza la ortopedie

Avertisment: Osteoporoza nu doare, dar te aboneaza la ortopedie

de Florin Condurateanu    |    21 Noi 2011   •   21:00
Avertisment: Osteoporoza nu doare, dar te aboneaza la ortopedie

Osteoporoza e o boala de fragilitate osoasa, o boala de structura. Nu se pierde doar calciu, se pierde structura osoasa. Demineralizarea nu este osteoporoza. Demineralizarea este osteomalacie, este un fel de rahitism la adult. Cand oasele au densitati mici, pe langa osteoporoza exista si un grad de osteomalacie, de demineralizare. |n osteoporoza, oasele sunt fragile, sunt mai subtiri. Osteoporoza nu doare, dar prin scaderea masei osoase, la traumatisme minore, osul se frange in asa numita fractura de osteoporoza. Se micsoreaza substanta osoasa si la vertebre.

Cand gospodina vrea sa ridice un borcan cu muraturi, ea simte un cutit in spate, deoarece s-a fisurat sau s-a fracturat o vertebra subtiata de osteoporoza. Femeile sunt afectate mai ales de osteoporoza, dupa menopauza. Nu toate femeile aflate la menopauza fac osteoporoza. Dar la 50 de ani, 20% dintre femeile la menopauza sufera de osteoporoza, iar la 60-65 de ani, doua treimi dintre femei sunt afectate de osteoporoza. Sedentarismul favorizeaza osteoporoza, miscarea pastreaza substanta osoasa. Cand oasele nu lucreaza prin incarcare cu forte solicitante isi pierd din substanta osoasa. Asa se face ca bolnavii imobilizati la pat, ca si astronautii aflati in imponderabilitate, fara gravitatie au oasele fragile. Scheletul se formeaza in adolescenta. Tinerii pana intre 20 si 25 de ani trebuie sa bea lapte si sa manance lactate cu calciu mult si sa practice sportul pentru a-si cladi oase puternice, cu multa structura osoasa.

Osteoporoza este preponderent feminina, insa barbatii nu sunt feriti de osteoporoza, chit ca la ei apare mai tarziu. Dupa ce a explicat toate acestea profesorul doctor Daniel Grigore de la Institutul de Endocrinologie “C.I.Parhon', ne mai spune ca barbatii fac mai des fracturi grave de sold, fiindca osteoporoza a macinat structura in articulatiile cu reumatism.

Diagnosticul se pune cu precizie prin masurarea densitatii osoase, densiometrie cu raze X. Radiografia da informatii utile mai ales in cazul coloanei. Osul cu osteoporoza nu doare. Durere apare la fractura oaselor lungi. Profesorul doctor Daniel Grigorie precizeaza ca fractura vertebrei cauzate de osteoporoza se petrece dupa ce o tasare a redus inaltimea vertebrei. Dar se intampla si o tasare a discurilor dintre vertebre din alte motive, din cauza altor boli. Radiografia limpezeste daca inaltimea vertebrei s-a redus din pricina osteoporozei sau daca la discul dintre vertebre s-a intamplat ceva.

|n urma cu zece ani, osteoporoza era o fatalitate. Acum a aparut un tratament eficace. Chiar omul sanatos trebuie sa ia calciu si vitamina D. Un om are nevoie zilnic de 1.000 de miligrame de calciu si doar 300-400 mg se pot lua din alimente, deci 600 de miligrame e cazul sa fie luate din suplimente. Nu e cea mai buna terapie cea cu calciu efervescent, deoarece be ofera doar 10% calciu. Totodata, omul trebuie sa ia si vitamina D, cam 400 de unitati zilnic, alaturi de calciu. |n prezent, sunt suplimente care asociaza calciu si vitamina D.

×
Subiecte în articol: osteoporoza jurnalul de sanatate