x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Bomboane bune, etichetă proastă

Bomboane bune, etichetă proastă

de Cristina Andreea Calin    |    13 Aug 2007   •   00:00
Bomboane bune, etichetă proastă

CE BEM, CE MĂNCĂM
Pe raftul magazinului am găsit produsul la categoria "delicatese". Pentru că se adresează unui public mai rafinat, producătorul consideră că bomboanele pot sta in raft doar cu etichetă in franceză.

CE BEM, CE MĂNCĂM
Pe raftul magazinului am găsit produsul la categoria "delicatese". Dacă se adresează unui public mai rafinat produsul nu are nevoie şi de o etichetă in limba romănă?

"Reflets de France" sunt bomboane de bună calitate, din categoria dulciurilor rafinate. Numai că au o problemă: cei care vor să ştie ce consumă trebuie ori să ştie franceza, ori să apeleze la un translator. Eticheta nu este tradusă in limba romănă. Varianta in limba franceză este următoarea: "Ingredients: sucre, emulsifiant: sels de magnesium d’acides gras, sels minéraux extraits dex eaux du bassin de Vichy 0,3%, arome naturel de menthe, sirop de glucose de blé". Tradusă in limba romănă, eticheta ne spune că in compoziţia bomboanelor intră: "zahăr, emulsifiant: săruri de magneziu ale acizilor graşi, săruri minerale extrase din apa bazinului Vichy 0,3%, arome naturale de mentă, sirop de glucoză de grău." Atăt legislaţia romănească, căt şi cea UE cer ca etichetele tuturor produselor să fie traduse in limba ţării importatoare, nerespectarea acestei legi aducănd după sine sancţiuni dure.


ANALIZĂ. Produsul zaharos este practic realizat din zaharoză şi sirop de glucoză obţinut din hidroliza amidonului de grău, avănd un profil nutriţional extrem de ridicat şi o densitate energetică mare (aproximativ 400kcal/100g) şi o incărcătură glicemică foarte ridicată. Această incărcătură glicemică este periculoasă pentru pancreasul endocrin, care este forţat să producă o cantitate mare de insulină intr-un timp foarte scurt, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Pe de altă parte, produsul este lipsit de cofactorii de metabolizare a glucidelor (in special vitamina B1), oferind organismului aşa-zisele calorii oarbe nefolositoare şi spoliatoare de substanţe biologic active din rezervele organismului.


CONCLUZII. Bomboanele intră in categoria produselor interzise diabeticilor, iar ceilalţi consumatori le vor mănca moderat, ne spune specialistul.

×
Subiecte în articol: bun de consum