CE BEM, CE MÂNCĂM • E 621 este un aditiv neurotoxic
Şunca York
analizată a fost fabricată din carne de porc, carne de pui şi nouă aditivi
alimentari. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt periculoşi pentru sănătatea consumatorilor.
Şunca York Campofrio are în compoziţie, după cum rezultă din ingredientele înscrise pe etichetă: “Carne pulpă/ spată porc, carne pasăre, apă, amidon de cartofi, proteină vegetală din soia, proteină animală de porc, sare, dextroză, antioxidanţi (izoascorbat de sodiu E 301, lactat de sodiu E 325), stabilizatori (polifosfaţi – E 452, caragenan – E 407, clorură de potasiu – E 508), arome, potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), conservant (nitrit de sodiu E 250), colorant natural (acid carminic E 120)”. 100 de grame din această şuncă au o valoare energetică de “158,0 sau (kj) 659,0 şi proteine 12,0, glucide 5,0, lipide 10,0‘‘.
ANALIZĂ. Pentru a realiza această şuncă, producătorul a amestecat “carne pulpă şi spată de porc cu carne de pasăre, agenţi de gelifiere, proteine din soia, proteină animală de porc (nu se specifică dacă este vorba despre făină din carne de porc, hidrolizat din carne de porc etc.) şi o serie de aditivi alimentari‘‘, ne explică prof. Gh. Mencinicopschi. Dintre E-urile utilizate, cele mai periculoase sunt polifosfaţii E 452, caragenanul E 407, monoglutamatul de sodiu E 621 şi nitritul de sodiu E 250. Caragenanul, care este folosit pentru a reţine apa, poate provoca diverse probleme gastrointestinale, de la ulcer la cancer, în funcţie de sensibilitatea consumatorilor.
De asemenea, specialistul nostru atrage atenţia că produsul constituie o sursă ascunsă de sare şi una de fosfor de care trebuie ţinut cont în contextul dietei zilnice.
CONCLUZIE. Produsul nu este recomandat copiilor, bolnavilor de gută, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor care suferă de maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, hipertensivilor, persoanelor cu osteoporoză, supraponderalilor şi obezilor.
cristina.calin@jurnalul.ro