x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Carne amestecată cu E-uri

Carne amestecată cu E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    26 Mar 2008   •   00:00
Carne amestecată cu E-uri
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MÂNCĂM • E 621 este un aditiv neurotoxic
Şunca York analizată a fost fabricată din carne de porc, carne de pui şi nouă aditivi alimentari. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt pe­riculoşi pentru sănătatea consumatorilor.

Şunca York analizată a fost fabricată din carne de porc, carne de pui şi nouă aditivi alimentari. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt pe­riculoşi pentru sănătatea consumatorilor.

 

Şunca York Campofrio are în com­poziţie, după cum re­zultă din ingredientele în­scrise pe etichetă: “Carne pulpă/ spată porc, carne pasăre, apă, amidon de cartofi, proteină vegetală din soia, proteină animală de porc, sare, dextroză, antioxidanţi (izoa­scor­­bat de sodiu E 301, lactat de so­diu E 325), stabilizatori (polifosfaţi – E 452, caragenan – E 407, clorură de potasiu – E 508), arome, potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), con­ser­vant (nitrit de sodiu E 250), colorant na­tural (acid carminic E 120)”. 100 de grame din această şuncă au o valoare energetică de “158,0 sau (kj) 659,0 şi proteine 12,0, glucide 5,0, lipide 10,0‘‘.

 

ANALIZĂ. Pentru a realiza această şuncă, producătorul a amestecat “carne pulpă şi spată de porc cu carne de pasăre, agenţi de gelifiere, proteine din soia, proteină animală de porc (nu se specifică dacă este vorba despre făină din carne de porc, hidrolizat din carne de porc etc.) şi o serie de aditivi alimentari‘‘, ne explică prof. Gh. Mencinicopschi.  Dintre E-urile utilizate, cele mai pe­riculoase sunt polifosfaţii E 452, caragenanul E 407, monoglutama­tul de sodiu E 621 şi nitritul de sodiu E 250. Caragenanul, care este folosit pentru a reţine apa, poate provoca diverse probleme gastrointestinale, de la ulcer la cancer, în funcţie de sensibilitatea consumatorilor.

De asemenea, specialistul nostru atrage atenţia că produsul constituie o sursă ascunsă de sare şi una de fosfor de care trebuie ţinut cont în contextul dietei zilnice. 

 

CONCLUZIE. Produsul nu este recomandat copiilor, bolnavilor de gută, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor care suferă de ma­ladii cardiovasculare, renale, hepa­tice, dermatologice, hipertensivilor, persoanelor cu osteoporoză, supra­ponderalilor şi obezilor.

 

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum carne porc