x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MÂNCĂM / Cubuleţe cu sare şi aditivi

CE BEM, CE MÂNCĂM / Cubuleţe cu sare şi aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    08 Dec 2008   •   00:00
CE BEM, CE MÂNCĂM / Cubuleţe cu sare şi aditivi

Vreţi o supă limpede de legume? Nimic mai simplu! Producătorul "cubuleţelor pentru supă limpede de legume" ne spune că "dintr-un cubuleţ dizolvat în jumătate de litru de apă în clocot rezultă imediat o supă de legume limpede gustoasă". Pare o soluţie simplă şi ieftină, dar să citim cu atenţie eticheta!



Primul ingredient este sarea. Acest lucru se traduce prin faptul că acest produs contribuie la de­pă­şi­rea celor şase grame pe care medicii ni le recomandă spre consum zilnic. Aşadar, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare şi renale ar trebuie să renunţe la astfel de adaosuri în mâncare. Pe lângă sare, cu­bu­le­ţele mai conţin sodiu şi din aditivii monosodiu glutamat, inozinat disodic, guanilat disodic. Un alt ingredient este grăsimea vegetală hidrogenată, adică margarina. Ponderea acesteia este foarte mare, aşa încât efectele ei asupra să­nă­tăţii consumatorilor sunt accentuate. Bolnavii cu ficatul şi cu inima sunt primii care trebuie să evite consumul acestui produs, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Următoarele pe lista de ingrediente sunt agenţii de întărire a gustului. S-au folosit trei aditivi alimentari care să creeze impresia că mâncaţi un produs cu adevărat bogat în legume (care nu au decât o pondere de 7%), dar care vă şi îmbolnăvesc. E621 este neurotoxic şi dă dependenţă. Guanilatul şi inozinatul sunt total interzise bolnavilor de hiper­uricemie (gută). În cazul în care totuşi, veţi risca, crizele de gută se vor intensifica, afectându-vă starea de sănătate.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI

Celelalte ingrediente au o pondere destul de mică, astfel încât, putem trage concluzia că produsul este foarte de­ze­chi­li­brat din punct de vedere nutriţional, sodiul şi lipidele fiind principalele sale ingrediente. Din această cauză, produsului i se imprimă şi o valoare energetică foarte ridicată, care poate afecta sănătatea supraponderalilor şi a obezilor.

În urma analizei informaţiilor de pe etichetă, specialistul ne spune că produ­sul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice (inclusiv celulită), celor cu boli ale tractusului digestiv, persoanelor cu astm, alergii, cancer, celor cu hiper­uricemie, persoanelor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum. Persoanele cu alergie la soia, lapte, muştar, susan şi celiachie (intoleranţă la gluten) vor testa o cantitate mică de produs pentru a vedea reacţia organismului.

INGREDIENTE
"Cubuleţe pentru supă limpede de legume". Sare de bucătărie, grăsime vegetală hidrogenată, agent de întărire a gustului (monosodiu glutamat E621, inozinat disodic E631, guanilat disodic E627), 7% legume (morcovi, ceapă, ţelină, roşii), amidon din cartofi, zahăr, aromă, pătrunjel, condimente, extract de drojdie, emulgator ester de acid acetic din monogliceride şi digliceride din acizi graşi alimentari E472a, sirop de zahăr caramel E150, maltodextrină.
Preparare: Dintr-un cubuleţ dizolvat în jumătate de litru de apă în clocot rezultă imediat o supă de legume limpede gustoasă.
Ideal pentru condimentarea şi ra­fi­narea gustului supelor, legumelor, supelor consistente din legume şi carne şi a sosurilor. Poate conţine urme de grâu, soia, lapte, muştar, susan. Nu are etichetă nutriţională.

×
Subiecte în articol: bun de consum