Boutique cafe, “3 în 1 coffee sugar cream”, este un produs ce are un exces de fosfor ce afectează sănătatea oaselor.
Produsul poartă denumirea de cafea, însă aceasta ocupă o pondere destul de mică, 8,5%. În schimb, sintagma 3 în 1 se referă mai degrabă la zahăr, margarină şi fosfor. Aceste trei ingrediente sunt nocive pentru sănătatea consumatorilor. Zahărul stresează pancreasul, care va fi nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă mică de timp. Margarina afectează sănătatea sistemului cardiovascular şi pe cea a ficatului. Produsul are trei surse de fosfor – E34 ii, E452i şi E341ii. Din această cauză, balanţa calciu- fosfor este dezechilibrată, putând apărea osteoporoza sau depuneri anormale de calciu (cioc de papagal), avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Colorantul betacaroten poate creşte riscul de calcer pulmonar la fumători şi în cazul persoanelor care trăiesc în zone foarte poluate.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Consumatorii cu intoleranţă la lactoză trebuie să testeze
produsul, pentru a vedea care este reacţia organismului. Acelaşi lucru trebuie
să îl facă şi cei cu alergie la soia, alune sau nuci. În urma analizei informaţiilor
de pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor,
femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu
afecţiuni cardiovasculare, hepatice, renale, persoanelor cu osteoporoză, celor
cu boli dermatologice (inclusiv celulită), alergicilor, astmaticilor, celor cu
afecţiuni ale tractusului digestiv.
Ingrediente:
Zahăr, sirop de glucoză (din grâu), glucoză, grăsime vegetală parţial hidrogenată, cafea pudră instant 8,5%, stabilizatori E340 (ii) fosfat dipotasic, E452 (i) polifosfat sodic, proteină din lapte, emulgator: E471 mono şi digliceride ale acizilor graşi, E472c esterii glicerici ai mono şi digliceridelor acizilor graşi, anticoagulant E341 (iii) fosfat dicalcic, colorant E160a (ii) betacaroten. Produsul poate conţine urme de soia, alune, nuci. Valori nutriţionale: valoare energetică: 1.737,7 kJ/412,2 kcal, proteine 1,0 g, carbohidraţi 75,5 g, grăsimi 11,8 g.