Selectarea cu atenţie a drojdiei pentru panificaţie poate fi o soluţie pentru a evita fortifierea făinurilor cu acid folic, sugerează un studiu publicat în revista britanică "International Journal of Food Microbiology".
Cercetătorii suedezi au arătat că folosind bacteria Saccharomyces cerevisiae pentru pâinea albă se poate mări nivelul de acid folic din făină de aproape cinci ori, comparativ
cu pâinea pentru care se utilizează drojdie obişnuită. Autoarea studiului, Sofia Hjortmo, de la Universitatea Tehnică din Stockholm, a declarat că această tehnică este o soluţie atractivă pentru fortifierea făinurilor cu acid folic sintetic.
De această descoperire vor să profite brutarii britanici pentru a evita folosirea de substanţe chimice. Studiile recente au arătat că acidul folic de sinteză poate creşte riscul cancerului de colon, iar autorităţile şi brutarii britanici nu vor să îşi asume acest risc. De aceea, în Marea Britanie se discută aprins despre fortifierea universală a făinurilor cu acid folic.
SE DISCUTĂ ŞI ÎN ROMĂNIA
Şi în România acest proiect se află în dezbatere publică, însă majoritatea specialiştilor în nutriţie nu sunt de acord, din cauza efectelor nefaste pe care acidul folic de sinteză le poate avea asupra organismului.
Acidul folic natural nu prezintă riscuri pentru nici o categorie de consumatori, iar metoda descoperită de cercetătorii suedezi poate fi soluţia cea mai bună pentru fortifiere. Oricum, femeile aflate la vârsta concepţiei în general şi cele însărcinate în special au nevoie de vitamina B9, pentru a evita apariţia unor malformaţii grave ale tubului neural.
Citește pe Antena3.ro