x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CERCETARE / Teste pentru depistarea glutenului

CERCETARE / Teste pentru depistarea glutenului

de Cristina Andreea Calin    |    24 Noi 2008   •   00:00

Cercetători din Spania şi din Marea Britanie au dezvoltat un test foarte simplu pentru a identifica proteina care produce boala celiacă. Aceasta este foarte greu de diagnosticat, pentru că este de multe ori asociată cu anemia sau cu alte maladii.



Celiachia este o boală ereditară a sistemului digestiv, care nu poate digera glutenul din grâu, orz şi secară şi hibrizii lor şi afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Simptomele ei sunt foarte dure şi includ diaree severă, balonare, încetinirea creşterii în cazul copiilor, malabsorbţia vitaminelor şi a mineralelor.

Cel mai des se întâlneşte la sugari, dar de cele mai multe ori dispare înainte de adolescenţă. În cele mai nefericite cazuri, celiacul suferă toată viaţa şi trebuie să fie atent la tot ceea ce mănâncă. Din dieta lui trebuie excluse pâinea, pastele făinoase, prăjiturile, biscuiţii, în general toate produsele care conţin gluten.

Cercetătorii britanici şi spanioli au arătat că în mod normal bolnavii de celiachie pot evita consumul de gluten, pentru că producătorii sunt obligaţi prin lege să atenţioneze consumatorul cu privire la prezenţa acestei proteine.

În felul acesta, boala este păcălită şi sistemul digestiv se reface într-o perioadă relativ scurtă. Numai că există o mulţime de surse de gluten ascunse, astfel încât există riscul declanşării simptomelor fără ca bolnavul să ştie exact de unde vine pericolul. Uneori, produse faţă de care nu ar avea nici o suspiciune conţin gluten: sos de soia, supă
preambalată sau bomboane.

ACCESIBIL BOLNAVILOR
Pentru a evita aceste probleme de sănătate, cercetătorii au dezvoltat nişte senzori care doar în 90 de minute pot depista prezenţa glutenului în alimente. Aceştia susţin că testul are o acurateţe foarte mare, iar durata lui de realizare este foarte scurtă. Până acum, testele se făceau doar în laborator şi durau aproximativ opt ore, iar bolnavilor le era foarte greu să aibă acces la ele. Totuşi va mai trece ceva timp până testul va ajunge pe piaţă. 

×
Subiecte în articol: bun de consum