Jurnalul Naţional vă oferă marţi, 27 mai, cartea “Cum să oprim îmbătrînirea: un plan radical pentru a rămîne tînăr şi a face reversibil procesul de îmbătrînire” de Jean Carper.
Jurnalul Naţional vă oferă marţi, 27 mai, cartea “Cum să oprim îmbătrînirea: un plan radical pentru a rămîne tînăr şi a face reversibil procesul de îmbătrînire” de Jean Carper. Volumul apărut la Editura Curtea Veche ne dezvăluie stilul de viaţă care ne ajută să ne păstrăm tinereţea.
Motoul volumului “Cum să oprim îmbătrînirea” este: “Perspectiva
unui elixir al tinereţii nu mai e chiar atît de îndepărtată”. Autoarea Jean
Carper, jurnalist cu experienţă în domeniul medical, ne asigură că “nenumăraţi
agenţi antiîmbătrînire sînt disponibili chiar acum”. Oamenii de ştiinţă au
identificat deja zeci de substanţe care atacă esenţa îmbătrînirii: vitamine,
minerale şi alimente care încetinesc procesul de îmbătrînire.
Îmbătrînirea începe la maturitate, creşte la vîrsta mijlocie şi face un salt uriaş după 50 de ani. S-a dovedit însă că putem interveni la orice vîrstă asupra procesului de îmbătrînire. Nu e niciodată prea devreme sau prea tîrziu pentru a acţiona! Autoarea consideră îmbătrînirea o boală cauzată de un mod de viaţă dezechilibrat. La fel ca toate procesele de îmbolnăvire, îmbătrînirea poate fi încetinită şi uneori recuperată. Jean Carper ne oferă soluţii în acest sens: “Vitamina pe care trebuie s-o luaţi pentru amînarea îmbătrînirii: vitamina E”, “Cea mai bună vitamină pentru longevitate: vitamina C”, “Antioxidantul complet împotriva îmbătrînirii: betacarotenul”, “Unicul mineral care conservă tinereţea: seleniul”, “Un nou şi uimitor luptător împotriva îmbătrînirii: coenzima Q10”, “O vedetă antică în lupta contra îmbătrînirii: usturoiul”, “O farfurie plină cu miracole: fructele şi legumele” etc.
REVOLUŢIA
VITAMINELOR. Una dintre regulile de bază ale luptei contra îmbătrînirii
este combaterea radicalilor liberi. Aceştia sînt deşeuri celulare produse pe de
o parte de organismul uman, iar pe de altă parte de factorii externi agresivi
(fumatul, radiaţiile, medicamentele, poluarea, razele ultraviolete etc.). Îmbătrînirea
apare atunci cînd celulele sînt atacate permanent de radicalii liberi. Cele mai
bune arme contra radicalilor liberi sînt antioxidanţii: vitamine şi minerale.
De ce avem nevoie de vitamine şi minerale, mai ales cînd îmbătrînim? Răspunsul
ni-l sugerează autoarea Jean Carper: “Pentru a vă salva arterele de la
distrugere, creierul de la dezintegrare, celulele de cancer şi sistemul
imunitar de la dispariţie”. S-a demonstrat că persoanele care iau vitamine, în
special vitaminele C şi E, trăiesc mai mult decît cele care nu le iau. Deficienţa
vitaminelor din grupul B poate atrage după sine senilitatea, deteriorarea
arterelor, infarctele şi anumite forme de cancer.
DIETĂ. Dacă vreţi să trăiţi mai mult, mîncaţi multe fructe şi legume
şi luaţi pastile de vitamina C începînd chiar de acum! “Un bărbat de 35 de ani
care mănîncă alimente bogate în vitamina C şi ia şi suplimente cu vitamina C îşi
va reduce cu două treimi posibilitatea de a muri din cauza unei boli de inimă şi
va trăi cu 6,3 ani mai mult”, arată dr James Enstrom, cercetător la UCLA, citat
de Jean Carper. Alimentele bogate în vitamina C sînt kiwi, citricele, papaya, căpşunile,
broccoli, ardeii graşi, roşiile etc.
De asemenea, pentru a opri îmbătrînirea sîntem sfătuiţi să mîncăm morcovi, cartofi dulci, dovleac, caise şi spanac. Aceste alimente conţin betacaroten – antioxidantul complet împotriva îmbătrînirii. În volumul “Cum să oprim îmbătrînirea”, Jean Carper expune regulile de bază ale dietei care ne menţine tineri. Astfel, trebuie să mîncăm cinci pînă la nouă porţii de fructe şi legume pe zi. Să alegem pe cît posibil fructele şi legumele proaspete, nu pe cele conservate. De asemenea, pentru a obţine o cantitate maximă de antioxidanţi trebuie să alegem fructele şi legumele colorate intens. Autoarea ne propune o listă cu zece fructe şi legume cu puteri deosebite în lupta contra îmbătrînirii: avocado, fructele de pădure, broccoli, varza, morcovii, citricele, strugurii, ceapa, spanacul, roşiile. Strategia alimentară antiîmbătrînire propusă de Jean Carper recomandă de asemenea consumul de peşte, soia, usturoi, ceai. Grăsimile nocive, de tipul margarinei, trebuie evitate, iar consumul de carne, de dulciuri sau alcool trebuie redus cît se poate de mult.
Această carte “este un pariu care s-ar putea dovedi mai valoros decît oricare altul – o viaţă mai lungă, mai puţină suferinţă, boală şi infirmitate şi mai multă fericire şi bucuria de a fi viu”, după cum promite autoarea Jean Carper.
Succes
Jean Carper este un jurnalist cunoscut în domeniul sănătăţii şi nutriţiei. A scris 22 de cărţi, printre care “Cum să-ţi păstrezi sănătatea creierului”, “The Miracle Cures” (Remedii miraculoase), “Food – Your Miracle Medicine” (Alimentaţia – medicamentul miraculos). Jean Carper are o rubrică lunară “Eat Smart” (Mănîncă inteligent) în suplimentul de week-end al ziarului american Gannett’s Sunday. Rubrica este preluată în 560 de ziare din SUA. Pentru volumul “Cum să oprim îmbătrînirea”, Jean Carper a primit Premiul pentru excelenţă în jurnalism oferit de Asociaţia Americană pe Probleme de Îmbătrînire.
Reţetă
“Calea spre bătrîneţe e pavată cu multe calorii”, ne
avertizează autoarea Jean Carper. O cale de a încetini îmbătrînirea, de a evita
bolile şi de a mai adăuga cîţiva ani la durata de viaţă este reducerea treptată
a aportului caloric zilnic începînd de la vîrsta mijlocie. “Mîncaţi mai puţine
calorii, însă de calitate, astfel încît să fiţi slabi, dar nu malnutriţi” –
este îndemnul autoarei. Aceasta dă exemplul locuitorilor din insula japoneză Okinawa, renumiţi pentru longevitatea lor. Ei consumă cu
17% pînă la 40% mai puţine calorii decît ceilalţi japonezi şi înregistrează cu
30%-40% mai puţine boli de inimă, cancere etc.
Important
“Ar fi simplu dacă aţi
putea lua o singură pastilă antiîmbătrînire şi cu asta gata. Dar lucrurile nu
stau deloc aşa. Nu există o singură vitamină, mineral, plantă medicinală,
aliment sau altă substanţă cunoscută de ştiinţă care să conţină tot ceea ce aveţi
nevoie pentru oprirea îmbătrînirii. Toate sînt importante”
Jean Carper, journalist
Măsuri
“În această carte veţi
descoperi toate substanţele alimentare confirmate ştiinţific – precum şi doza
necesară – pentru a împiedica îmbătrînirea. Revoluţia contra îmbătrînirii e
aici şi acum”
Jean Carper, jurnalist