x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum să oprim îmbătrînirea

Cum să oprim îmbătrînirea

de Georgeta Licsandru    |    Steluta Indrei    |    23 Mai 2008   •   00:00
Cum să oprim îmbătrînirea

Jurnalul Naţional vă oferă marţi, 27 mai, cartea “Cum să oprim îmbătrînirea: un plan radical pentru a rămîne tînăr şi a face reversibil procesul de îmbătrînire” de Jean Carper.

Jurnalul Naţional vă oferă marţi, 27 mai, cartea “Cum să oprim îmbătrînirea: un plan radical pentru a rămîne tînăr şi a face reversibil procesul de îmbătrînire” de Jean Carper. Volumul apărut la Edi­tura Curtea Veche ne dez­văluie stilul de viaţă care ne ajută să ne păstrăm tinereţea.


Motoul volumului “Cum să oprim îmbătrînirea” este: “Perspectiva unui elixir al tinereţii nu mai e chiar atît de îndepărtată”. Autoarea Jean Carper, jurnalist cu experienţă în domeniul medical, ne asigură că “nenumăraţi agenţi antiîmbătrînire sînt disponibili chiar acum”. Oamenii de ştiinţă au identificat deja zeci de substanţe care atacă esenţa îmbătrînirii: vitamine, minerale şi alimente care încetinesc procesul de îmbătrînire.

Îmbătrînirea începe la maturitate, creşte la vîrsta mijlocie şi face un salt uriaş după 50 de ani. S-a do­ve­dit însă că putem interveni la orice vîrstă asupra procesului de îm­bă­trînire. Nu e niciodată prea devreme sau prea tîrziu pentru a acţiona! Autoarea consideră îmbătrînirea o boală cauzată de un mod de viaţă dezechilibrat. La fel ca toate procesele de îmbolnăvire, îmbătrînirea poate fi încetinită şi uneori recuperată. Jean Carper ne oferă soluţii în acest sens: “Vitamina pe care trebuie s-o luaţi pentru amînarea îmbătrînirii: vitamina E”, “Cea mai bună vitamină pentru longevitate: vitamina C”, “Antioxidantul complet împotriva îmbătrînirii: betacarotenul”, “Unicul mineral care conservă tine­reţea: seleniul”, “Un nou şi uimitor luptător împotriva îmbătrînirii: coenzima Q10”, “O vedetă antică în lupta contra îmbătrînirii: usturoiul”, “O farfurie plină cu miracole: fructele şi legumele” etc.


REVOLUŢIA VITAMI­NE­LOR. Una dintre regulile de bază ale luptei contra îmbătrînirii este combaterea radicalilor liberi. Aceştia sînt deşeuri celulare produse pe de o parte de organismul uman, iar pe de altă parte de factorii externi agresivi (fumatul, radiaţiile, medicamen­tele, poluarea, razele ultraviolete etc.). Îmbătrînirea apare atunci cînd celulele sînt atacate permanent de radicalii liberi. Cele mai bune arme contra radicalilor liberi sînt antioxi­danţii: vitamine şi minerale. De ce avem nevoie de vitamine şi mine­rale, mai ales cînd îmbătrînim? Răs­punsul ni-l sugerează autoarea Jean Carper: “Pentru a vă salva arterele de la distrugere, creierul de la dezintegrare, celulele de cancer şi sistemul imunitar de la dispariţie”. S-a demonstrat că persoanele care iau vi­ta­mine, în special vitaminele C şi E, trăiesc mai mult decît cele care nu le iau. Deficienţa vitaminelor din gru­pul B poate atrage după sine se­ni­litatea, deteriorarea arterelor, in­farctele şi anumite forme de cancer.


DIETĂ. Dacă vreţi să trăiţi mai mult, mîncaţi multe fructe şi legume şi luaţi pastile de vitamina C începînd chiar de acum! “Un bărbat de 35 de ani care mănîncă alimente bo­gate în vitamina C şi ia şi suplimente cu vitamina C îşi va reduce cu două treimi posibilitatea de a muri din cauza unei boli de inimă şi va trăi cu 6,3 ani mai mult”, arată dr James Enstrom, cercetător la UCLA, citat de Jean Carper. Alimentele bogate în vitamina C sînt kiwi, citricele, papaya, căpşunile, broccoli, ardeii graşi, roşiile etc.

De asemenea, pentru a opri îmbătrînirea sîntem sfătuiţi să mîncăm morcovi, cartofi dulci, dovleac, caise şi spanac. Aceste alimente conţin betacaroten – antioxidantul complet împotriva îmbă­trînirii. În volumul “Cum să oprim îmbătrînirea”, Jean Carper expune regulile de bază ale dietei care ne menţine tineri. Astfel, trebuie să mîncăm cinci pînă la nouă porţii de fructe şi legume pe zi. Să alegem pe cît posibil fructele şi legumele proaspete, nu pe cele conservate. De asemenea, pentru a obţine o cantitate maximă de antioxidanţi trebuie să alegem fructele şi legumele co­lorate intens. Autoarea ne propune o listă cu zece fructe şi legume cu puteri deosebite în lupta contra îmbătrînirii: avocado, fructele de pădure, broccoli, varza, morcovii, ci­tricele, strugurii, ceapa, spanacul, roşiile. Strategia alimentară antiîm­bătrînire propusă de Jean Carper recomandă de asemenea consumul de peşte, soia, usturoi, ceai. Grăsi­mile nocive, de tipul margarinei, trebuie evitate, iar consumul de carne, de dulciuri sau alcool trebuie redus cît se poate de mult.

Această carte “este un pariu care s-ar putea dovedi mai valoros decît oricare altul – o viaţă mai lungă, mai puţină suferinţă, boală şi infirmitate şi mai multă fericire şi bucuria de a fi viu”, după cum promite autoarea Jean Carper.

 

Succes

Jean Carper este un jurnalist cunoscut în domeniul sănătăţii şi nutriţiei. A scris 22 de cărţi, printre care “Cum să-ţi păstrezi sănătatea creierului”, “The Mi­racle Cures” (Remedii miraculoase), “Food – Your Miracle Medicine” (Alimentaţia – me­di­ca­mentul miraculos). Jean Car­per are o rubrică lunară “Eat Smart” (Mănîncă inteligent) în suplimentul de week-end al zia­rului american Gannett’s Sunday. Rubrica este preluată în 560 de ziare din SUA. Pentru vo­lu­mul “Cum să oprim îmbă­trî­ni­rea”, Jean Carper a primit Premiul pentru excelenţă în jurna­lism oferit de Asociaţia America­nă pe Probleme de Îmbătrî­nire.

 

Reţetă

“Calea spre bătrîneţe e pavată cu multe calorii”, ne avertizează autoarea Jean Carper. O cale de a încetini îmbătrînirea, de a evita bolile şi de a mai adăuga cîţiva ani la durata de viaţă este reducerea treptată a aportului caloric zilnic începînd de la vîrsta mijlocie. “Mîncaţi mai puţine calorii, însă de calitate, astfel încît să fiţi slabi, dar nu malnutriţi” – este îndemnul autoarei. Aceasta dă exemplul locuitorilor din insula japoneză Okinawa, renumiţi pentru longevitatea lor. Ei consumă cu 17% pînă la 40% mai puţine calorii decît ceilalţi japonezi şi înregistrează cu 30%-40% mai puţine boli de inimă, cancere etc.

Important

“Ar fi simplu dacă aţi putea lua o singură pastilă antiîmbătrînire şi cu asta gata. Dar lucrurile nu stau deloc aşa. Nu există o singură vitamină, mineral, plantă medicinală, aliment sau altă substanţă cunoscută de ştiinţă care să conţină tot ceea ce aveţi nevoie pentru oprirea îmbătrînirii. Toate sînt importante”
Jean Carper, journalist

Măsuri

“În această carte veţi descoperi toate substanţele alimentare confirmate ştiinţific – precum şi doza necesară – pentru a împie­dica îmbătrînirea. Revoluţia contra îmbătrînirii e aici şi acum”
Jean Carper, jurnalist

×