x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Del şuncă - Cubuleţe cu fosfor

Del şuncă - Cubuleţe cu fosfor

19 Aug 2008   •   00:00
Del şuncă - Cubuleţe cu fosfor

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Valoarea energetică este foarte mare
Produsul se află la standul de brînzeturi, însă are în compoziţie şi grăsimi vegetale a căror natură nu o cunoaştem. Nu ni se spune nici compoziţia şuncii.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Valoarea energetică este foarte mare
Produsul se află la standul de brînzeturi, însă are în compoziţie şi grăsimi vegetale a căror natură nu o cunoaştem. Nu ni se spune nici compoziţia şuncii.

Del şuncă este un preparat alimentar pe bază de grăsimi vegetale şi proteine din lapte, cu un conţinut de grăsimi raportat la substanţă uscată de 45%. În compoziţia lui intră: "Apă, brînzeturi, grăsimi vegetale, zer praf, şuncă 4,5%, proteine lactice, săruri de topire (fosfaţi E 450, polifosfaţi E 452, E 339 fosfaţi de sodiu), acidifiant (acid citric E 330), stabilizatori (caragenan E 407, gumă guar E 412)".

ANALIZĂ. Produsul analizat intră în gama brînzeturilor topite, cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi de origine vegetală din surse botanice nedeclarate, dar şi de origine animală, cu efect aterogen, provenind din brînzeturile utilizate. Din această cauză, densitatea energetică a produsului este foarte mare, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Aditivii utilizaţi la fabricarea brînzei aduc un aport excesiv de fosfor şi sodium, care împiedică fixarea calciului în oase şi în acelaşi timp au alte efecte nedorite asupra sănătăţii. În timp se poate ajunge la osteoporoză sau la depuneri anormale de calciu (cioc de papagal). Stabilizatorii, caragenan E 407 şi guma guar E 412, pot produce, în cazul unui consum ridicat, probleme ale tractusului intestinal. Mai mult, E 407 poate declanşa ulcer şi cancer. Guma guar este o substanţă care generează balonări, greaţă, crampe, astm, eczeme sau alergii.
Ar fi fost necesar ca producătorul să specifice care sînt ingredientele utilizate pentru şuncă, deoarece este cunoscut că, în industria alimentară, aceasta nu este folosită ca atare.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de osteporoză, de maladii hepato-renale, de hipertensiune, suferinzilor de dislipidemie, celor cu hipertrigliceridemie, celor cu afecţiuni cerebro şi cardiovasculare, celor cu sindrom metabolic. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa în prealabil produsul, pentru a vedea care este reacţia organismului.

×
Subiecte în articol: bun de consum