x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Din Topoloveni, în UE

Din Topoloveni, în UE

de Mihaela Ionescu    |    08 Sep 2009   •   00:00
Din Topoloveni, în UE

România are în sfârşit un produs tradiţional înregistrat la Comisia Europeană. Alături de brânza Roquefort, de pizza Napoletana, de gorgonzola va sta acum la loc de cinste şi magiunul natural de prune Topoloveni.



În octombrie 2008, magiunul a obţinut protecţia la nivel naţional după lungi verificări, iar acum este oficial listat pe site-ul Comisiei Europene. Dosarul a fost depus în martie de compartimentul de resort din Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Etapa aceasta va fi urmată de verificarea dosarului, procedură ce va dura câteva luni, apoi o perioadă de opoziţie pentru toţi cei legitim interesaţi, ca în final acest produs să fie înregistrat şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ca IPG (Indicaţie geografică protejată), explică Lucia Romanescu, director al Oficiului Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice.

Succesul este, pe de o parte, al României, care până acum nu a reuşit să omologheze nici un produs alimentar la nivelul Uniunii Europene, pierzând o mulţime de mărci care se fabrică tradiţional la noi în ţară. Pe de altă parte, are de câştigat şi producătorul, care acum s-a asigurat că nimeni nu mai are voie să vândă un aliment cu acelaşi nume. De asemenea, având pe etichetă sigla "IGP" poate să vândă în toată Europa, fără să stârnească îndoieli cu privire la calitate.

Analizele efectuate de LAREX România şi de Institutul de Cercetări Alimentare certifică faptul ca singurul produs românesc cu acte în regulă este un aliment funcţional, dar şi un "medicament" natural. În acest moment, la Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice se află dosarele producătorilor de cârnaţi de Pleşcoi şi a celor care fabrică salam de Sibiu, care vor ajunge şi ei pe lista Comisiei Europene după terminarea verificărilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum topoloveni magiun de prune