x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ingredientul-aditiv

Ingredientul-aditiv

de Cristina Andreea Calin    |    09 Iun 2007   •   00:00
Ingredientul-aditiv

CE BEM, CE MĂNCĂM
Produsul analizat poate fi considerat şi un aditiv alimentar, dacă este adăugat in produs in cantităţi mici. Recomandările privind consumul acestuia pot fi făcute numai in funcţie de cantitatea folosită.



CE BEM, CE MĂNCĂM
Produsul analizat poate fi considerat şi un aditiv alimentar, dacă este adăugat in produs in cantităţi mici. Recomandările privind consumul acestuia pot fi făcute numai in funcţie de cantitatea folosită.

Intăritorul pentru prăjituri cu brănză este un produs care are in compoziţie amidon din porumb şi amidon din cartofi, acestora două fiindu-le adăugată şi aroma de vanilie. Amidonul modificat din carotfi este un aditiv alimentar, insă producătorul nu specifică dacă este vorba despre E 1410, E1412, E 1413, E 1414, E 1420, E 1422, E 1440, E 1442, E 1450. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că produsul analizat este utilizat pentru calităţile sale de gelifiant intăritor in diferite proporţii şi in diferite produse care necesită adaosul suplimentar al unui astfel de ingredient-aditiv. Atunci cănd se foloseşte intr-o cantitate semnificativă este ingredient, iar cănd este adăugat intr-o cantitate mică este aditiv.

ANALIZĂ. Amidonul este un polizaharid natural care prin hidroliză in tractusul digestiv este transformat in glucoză. In funcţie de cantitatea adăugată produsului final, poate avea diferite recomandări: pentru diabetici, pentru supraponderali, obezi, suferinzi de cancer, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv etc.

Pe ambalajul acestui produs este specificată şi eticheta nutriţională, detaliată pentru prăjituri cu brănză proaspătă de vaci (9% grăsime) fără aluat: "valoarea energetică 669 kj/159 kcal, proteine 7,5 g, glucide 17,0g, lipide 6,8g valoarea energetică a produsului este de 4 kcal/gram". Valorile oferite de producători pentru 100 de grame de desert cu brănză proaspătă de vaci degresată sunt valoarea energetică 543 kj/128 kcal, proteine 9,6, glucide 17,3 g, lipide 2,4g.


Precizări

Rubrica "Ce bem, ce măncăm" se adresează acelor persoane care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele pe care acestea le au asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43., sau pe adresa de e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, ne puteţi trimite sugestiile dumneavoastră la numărul de fax 021.318.20.35. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau produs alimentar, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, ii prezentăm compoziţia
produsului şi datele nutriţionale specificate de producători pe eticheta acestuia, fără a-i prezenta produsul care urmează să fie analizat.

×
Subiecte în articol: bun de consum