x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Munceşti prea mult? S-ar putea să devii “prieten” cu paharul

Munceşti prea mult? S-ar putea să devii “prieten” cu paharul

14 Ian 2015   •   19:53
Munceşti prea mult? S-ar putea să devii “prieten” cu paharul

Munca în exces îi determină pe oameni să consume mai mult alcool, punându-şi în pericol sănătatea, avertizează oamenii de ştiinţă într-o cercetare publicată de British Medical Journal (BMJ) şi citată de Der Spiegel.

O echipă internaţională de cercetători a analizat o serie de studii care au implicat peste 400.000 de persoane, ajungând la concluzia că angajaţii care lucrează peste 48 de ore pe săptămână - pragul stabilit de o directivă europeană privind munca - sunt mai predispuşi să consume alcool într-o cantitate care le pune în pericol sănătatea.

Este riscant pentru sănătate consumul a 14 băuturi alcoolice pe săptămână de către femei şi a peste 21 de către bărbaţi, precizează autorii.

Referinţa pentru băuturi este, de obicei, “unitatea” de alcool ( sau 10 de grame de alcool pur), care corespunde unui pahar standard (la bistro sau la bar), cum ar fi un pahar mic de whisky, un pahar de vin sau o halbă de bere.

Datele individuale au arătat că persoanele care lucrează 49-54 de ore pe săptămână sau a căror perioadă săptămânală de lucru se poate prelungi până la 55 de ore sau chiar la mai mult au un risc crescut (de 13%, respectiv 12% mai mare) de a abuza de alcool, comparativ cu angajaţii care lucrează 35-40 de ore pe săptămână.
Orele lungi de muncă au fost asociate anterior cu un risc crescut de boli cardiovasculare, de accidente şi de probleme de sănătate mintală, notează autorii.

Analiza a inclus 14 ţări dezvoltate: Germania, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Spania, Statele Unite, Franţa, Finlanda, Japonia, Noua Zeelandă, Regatul Unit, Suedia şi Taiwan. (I.D)

×