x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nociv - E412 contaminat

Nociv - E412 contaminat

de Nicoleta Catana    |    08 Aug 2007   •   00:00

Firmele indiene exportatoare ale aditivului alimentar E 412 (răşina de guar) au cerut ajutor financiar guvernului pentru a-şi testa produsele după ce Comisia Europeană (CE) a avertizat statele Uniunii Europene in legătură cu pericolul contaminării cu dioxină şi pentaclorofenol a unor cantităţi din acest aditiv exportat din India.

Acolo există un singur laborator care testează prezenţa substanţelor toxice din răşina de guar. Normele indiene pentru export nu obligă la testarea pentru dioxină. La 1 august, Comisia Europeană a cerut statelor UE să analizeze eşantioane de răşină de guar de la furnizorii din India pentru a identifica prezenţa substanţelor toxice, după ce in anumite cutii exportate de compania India Glycols către Europa au fost depistate niveluri foarte ridicate ale toxinelor. CE a cerut autorităţilor indiene mai multe informaţii.


MĂSURI. La 30 iulie, societatea elveţiană Unipektin, producător de aditivi alimentari, a retras de pe piaţă mai multe tone din aditiv după ce a descoperit contaminarea lor cu dioxină, o substanţă cancerigenă, sursa contaminării fiind compania India Glycols. Aditivul contaminat a fost exportat in Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Finlanda, Austria, Ungaria, Cehia, Polonia, Japonia şi Turcia. In Ungaria autorităţile au avertizat populaţia să evite produsele ce conţin aditivul. Acesta este folosit ca emulsificator şi stabilizator in compoziţia ingheţatei, produselor lactate, de panificaţie, de carne şi sosurilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum