În ultimii nouă ani, reprezentanţii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor au descoperit mii de alimente care aveau nivelul de dioxină peste limita maximă admisă. Cele mai mari cantităţi s-au găsit în ficatul şi în produsele din ficat provenit de la animale.
De asemenea, probleme semnificate au pus şi uleiurile de peşte.
Raportul dat publicităţii la începutul lunii aprilie arată că testele au fost realizate pe 7.000 de mostre, în 21 de state UE, între anii 1999 şi 2008. Autorităţile spun că populaţia nu ar trebui să se alarmeze, pentru că multe dintre aceste produse au fost retrase de pe piaţă la timp. Totuşi, în raport, EFSA şi-a arătat îngrijorarea, mai ales din pricina faptului că cele mai expuse sunt grăsimile de origine animală şi alimentele procesate din acestea.
De aceea, monitorizarea va continua, testarea urmând a fi făcută alegându-se produse în mod aleatoriu.
În acest program va fi inclusă şi hrana pentru animale.
EFSA foloseşte ca etalon valorile impuse în 2005 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Dioxina se găseşte în cantităţi mici în multe alimente şi nu duce la apariţia problemelor de sănătate imediat.
Totuşi, expunerea pe perioade lungi poate cauza afecţiuni grave.