x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nu e bună pe caniculă

Nu e bună pe caniculă

de Cristina Andreea Calin    |    23 Iun 2007   •   00:00
Nu e bună pe caniculă

CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Setea nu vă va fi potolită de această băutură. Cafeina are efect diuretic, iar zaharoza ne fură apa.



CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Setea nu vă va fi potolită de această băutură. Cafeina are efect diuretic, iar zaharoza ne fură apa.

Eticheta băuturii răcoritoare carbogazoase "American Action Cola" scoate in evidenţă un produs complet dezechilibrat nutriţional: "apă demineralizată, zahăr, dioxid de carbon, colorant, caramel E 150, acidifiant acid fosforic E 338, aromă, cafeină, conservant benzoat de sodiu E 211. Conţine cafeină".

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare observă că in compoziţia acestui produs intră doar categoria de micronutrienţi, zaharuri rafinate cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat (zaharoză), in cantităţi foarte mari. De asemenea, produsul analizat conţine şi cafeină, a cărei cantitate trebuia precizată.

ADITIVI.
Sursa de fosfor, acidul fosforic E 338, trebuie luată in considerare in economia dietei zilnice. Testele de laborator efectuate au scos in evidenţă faptul că acidul fosforic produce grave tulburări hepatice şi digestive. La un consum ridicat se observă stări de vomă, colici abdominale, indigestie. De asemenea, conform unui studiu dat publicităţii de Academy of General Denterstry in luna aprilie, acidul fosforic din băuturile carbogazoase distruge smalţul dinţilor. Nici de benzoatul de sodiu nu trebuie să uităm, pentru că doza maximă admisă pentru acest aditiv alimentar este de 5 mg/kg corp. E 211 are efecte dăunătoare asupra organismului. Ultimele cercetări arată că benzoatul de sodiu poate distruge ADN-ul. Colorantul E150, despre care nu ştim exact ce fel de caramel este (E150a, E150 b, E150 c, E 150 d), poate produce probleme de digestie, insă specialiştii fac incă teste de toxicitate pentru a şti dacă permit in continuare utilizarea lui. Â
Eticheta băuturii carbogazoase mai precizează şi informaţiile nutriţionale: valoarea energetică medie la 100 ml de produs: 44 kcal/ 187 kj, proteine 0,0 g, glucide 11,0 g, lipide 0,0 g.

CONCLUZII. Datorită conţinutului ridicat de zaharoză şi al cafeinei, produsul nu este indicat, mai ales, in perioadele de caniculă, zaharoza furănd apa celulară, iar cafeina avănd efect diuretic, ne explică specialistul. Nu este indicat copiilor şi persoanelor cu intoleranţă la cafeină. Din cauza compoziţiei sale, produsul nu este indicat diabeticilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, bolnavilor de cancer, alergicilor, suferinzilor de boli hepatice, dermatologice.


E 211
Benzoatul de sodiu este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari. In majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană este considerat cancerigen, insă la noi se foloseşte in continuare. Se găseşte in foarte multe produse: sucuri, preparate din carne, lactate, condimente, produse de patiserie, bomboane. Este utilizat, pentru că imbunătăţeşte gustul alimentelor de calitate indoielnică.

Precizări
Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţinutul alimentelor şi băuturilor consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat să aflaţi caracteristicile unui produs alimentar, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi,
directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

×
Subiecte în articol: bun de consum