x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nu e pasare ca porcul

Nu e pasare ca porcul

de Cristina Andreea Calin    |    23 Ian 2007   •   00:00
Nu e pasare ca porcul

Din dorinta de a crea o imagine bu-na produsului si de a ne face sa credem ca este dietetic, pateul Hamme in discutie se cheama "de pui". Numai ca primul ingredient de pe lista este car-nea de porc.

CE BEM, CE MANCAM - Denumirea produsului ne induce in eroare
Din dorinta de a crea o imagine buna produsului si de a ne face sa credem ca este dietetic, pateul Hamme in discutie se cheama "de pui". Numai ca primul ingredient de pe lista este carnea de porc.

Ingrediente: carne de porc, carne de pui 10%, ficat de pui, slanina, sorici, amidon din cartofi, apa, amestec de sare (sare, conservant E250 - nitrit de sodiu), proteina vegetala din soia, condimente.
Produsul nu are eticheta nutritionala. Pateul de pui Hamme este un produs sterilizat termic.

ANALIZA. In primul rand denumirea produsului este "Pate din carne de pui", dar din lista ingredientelor rezulta faptul ca nu carnea de pui este componentul major, ci carnea de porc. Produsul contine grasimi animale saturate, nesanatoase, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Conservantul, nitrit de sodiu, este periculos pentru sanatate daca este consumat zilnic si mai ales daca se depasesc dozele zilnice recomandate. Doza zilnica recomandata (DZR) nu este greu de atins, cunoscut fiind faptul ca majoritatea produselor din carne contin acest aditiv ce poate fi luat in decursul aceleiasi zile din mai multe surse alimentare, ne spune specialistul nostru.

CONCLUZII. Pe langa faptul ca denumirea produsului induce in eroare consumatorul, dorind sa-i induca ideea ca va consuma un produs din carne de pui mai dietetic, pateul din carne de pui analizat nu este recomandat copiilor, adolescentilor, batranilor, bolnavilor de hiperuricemie (guta), suferinzilor de boli cardiovasculare, de maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), suferinzilor de maladii inflamatorii (reumatism, psoriazis), hepaticilor, renalilor, diabeticilor, suferinzilor de eczeme si boli de piele, alergicilor, bolnavilor de boli pulmonare.

PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele acestora asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp, D, etajul 8) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum