Trăim ca să măncăm sau măncăm ca să trăim? Romănii au găsit răspunsul la această intrebare şi au ales varianta din urmă. Motiv pentru care un sfert din populaţie suferă de obezitate, din cauza că mănăncă rar, puţin şi prost.
Trăim ca să măncăm sau măncăm ca să trăim? Romănii au găsit răspunsul la această intrebare şi au ales varianta din urmă. Motiv pentru care un sfert din populaţie suferă de obezitate, din cauza că mănăncă rar, puţin şi prost.
"Romănia se confruntă cu grave probleme de sănătate, mai ales din cauza alimentaţiei", a declarat in cadrul unei conferinţe de presă Mircea Chiru, director ştiinţific. La această concluzie au ajuns cercetătorii care au realizat un studiu pentru populaţia urbană din Romănia cu vărste intre 15 şi 85 de ani.
DUPĂ TIMP. Principala problemă o reprezintă regularitatea cu care romănii obişnuiesc să mănănce. Dacă elevii şi persoanele cu studii medii respectă cele trei mese ale zilei, cei cu studii superioare nu le acordă prea mare importanţă. Mai mult, aceştia consumă in general produse fast-food, masa fiind servită seara tărziu, pe tastatura calculatorului, vorbind la telefon sau verificăndu-şi programul de a doua zi. Nici timpul alocat mesei nu este foarte mare: maximum 15 minute. Chiar şi in aceste condiţii, dacă corelăm datele studiului realizat in Romănia cu cele din restul Europei, putem ajunge la concluzia că nu e chiar aşa de rău. Măncarea gătită este incă in topul preferinţelor romănilor, chiar dacă este consumată noaptea tărziu, de doar jumătate din populaţie.
LICHIDE. Nici la capitolul consum de lichide romănii nu stau prea bine. Cantitatea medie este de un litru pe zi, accentul fiind pus pe băuturi carbogazoase. Medicii recomandă insă consumul de supe, ciorbe, apă plată şi sucuri naturale. Modul acesta de alimentaţie "pe fugă" face ca in Romănia obezitatea să devină o problemă mare. Mircea Chiru a spus că ne apropiem de o treime de supraponderali. Viitorul este sumbru, mai ales că romănii nu obişnuiesc să practice sporturi, 90% dintre cei chestionaţi făcănd mişcare fizică doar o dată pe lună.
OBICEIURI. Studiul a mai scos la iveală faptul că romănii uită de cele mai multe ori să se spele pe dinţi. Doar 36% dintre cei chestionaţi au acest obicei şi doar dimineaţa. Nici medicul de familie nu este prea iubit de romăni. Un sfert din cei intervievaţi şi-au făcut analizele anuale.
Citește pe Antena3.ro