x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet O viata alaturi de familie

O viata alaturi de familie

02 Apr 2006   •   00:00

Parinti, bunici, frati, surori... Mai mult sau mai putin numeroasa, familia ocupa primul loc in viata fiecaruia. Familia iti este mereu alaturi la bine si la greu. Prietenii sunt si ei importanti, dar familia nu o poti alege, este mediul in care vii pe lume, te dezvolti si la randul tau iti formezi o familie.

Retete

Oricine isi doreste o familie fericita. Exista insa "retete" ale fericirii familiale? Raspunde psihologul Oana Pavel, terapeut de familie la Clinica Aquamarine: "Cercetarile au aratat ca unii dintre cei mai importanti factori care actioneaza pentru mentinerea unei familii unite sunt stima si afectiunea reciproca, dorinta partenerilor de a duce o viata comuna, potrivirea sexuala, existenta unei locuinte proprii, nivelul satisfacator al venitului, ocupatiei si instruirii ambilor parteneri, implicarea acestora in cresterea si educarea copiilor. Familia armonioasa are un stil propriu, un mod de viata echilibrat, datorita dorintei membrilor ei de a-si indeplini in mod complet rolurile in cadrul familiei".

Cu alte cuvinte, armonia familiala este produsul unei relatii bazate pe incredere, respect si iubire intre sot si sotie, parinti si copii, parinti si bunici, bunici si copii. Tinand seama de faptul ca putini oameni ne sunt mai aproape decat parintii si partenerii de viata, in familie comportamentul unui individ este puternic influentat de interactiunile cu ceilalti membri ai caminului. Comportamentul sotului, de exemplu, este modelat de comportamentul sotiei. Daca mama se schimba, se schimba si relatiile familiale – iar tatal, copilul, soacra etc. vor fi influentati in mod automat.

Psihologul Oana Pavel ne da un exemplu concret: "Daca sotul se plange ca sotia il cicaleste «mereu ma bate la cap cu ceva, mereu se plange de cutare lucru», un terapeut de familie va sesiza ca nemultumirea sotiei reprezinta doar o jumatate din problema. Altfel spus, daca sotia este perceputa ca fiind cicalitoare, acest lucru poate insemna ca nu a mai primit de mult timp atentia necesara pentru preocuparile ei. Faptul ca nu este ascultata o face sa se simta nervoasa si lipsita de sprijin. Nu este de mirare ca devine cicalitoare! Daca insa, in loc sa asculte cicaleala sotiei ca pe o profetie care se indeplineste, sotul se va dovedi dornic sa-i cunoasca problemele, sotia va simti ca lui ii pasa indeajuns de mult de ea si isi va modifica comportamentul". Daca nu se ajunge la intelegere, relatiile dintre soti vor decurge in felul urmator: "Cu cat vei fi mai cicalitoare, cu atat te va ignora mai mult. Si cu cat o vei ignora mai mult, cu atat te va cicali mai mult".

Adaptare permanenta

Fiecare membru al familiei trebuie sa se adapteze schimbarilor din viata de zi cu zi. Asta inseamna ca atunci cand copilul bate la portile gradinitei sau pubertatii, nu numai copilul trebuie sa invete sa se descurce in noile contexte, ci intreaga familie trebuie sa se adapteze. Perioadele de dezvoltare ale copiilor nu sunt doar ale lor, ci si ale parintilor si ale bunicilor.

Familia unita trebuie sa-si adapteze permanent structura la noile circumstante si sa demonstreze flexibilitate si adaptabilitate. Acest lucru este mai dificil in familiile extinse, in care locuiesc sub acelasi acoperis parinti, copii, bunici... Dar in cazul in care membrii familiei extinse nu pot beneficia de libertate, de relatii bazate pe afectivitate si intelegere, conflictele pot fi evitate prin separarea cuplului conjugal de parinti si alte rude.

Rezolvarea conflictelor

Majoritatea familiilor care se adreseaza unui terapeut se confrunta cu probleme de genul: copilul de 5 ani nu poate fi controlat, fosta sotie nu coopereaza, soacra ii face zile fripte nurorii etc. Desi astfel de acuze sugereaza ca problema se afla intr-un singur individ, deseori iese la iveala ca acei copii de nestapanit au parinti care nu stiu sa puna limite, cu un sistem disciplinar ineficient. Iar fostele sotii sau soacrele au intotdeauna propria lor varianta. De aceea terapeutul de familie trebuie sa lucreze cu toti si va cauta sa identifice problemele care intretin conflictul pentru a le rezolva.

SINCERITATE. Respectul si dragostea pe care cei doi parteneri le impartasesc reciproc reprezinta cheia oricarei familii fericite. Atat timp cat cei doi isi exprima sincer sentimentele unul fata de celalalt, ei reusesc sa isi creasca frumos copiii si sa depaseasca impreuna orice dificultate.

CONSECINTE. In cuplurile imature, tutelate de parinti sau socri, asa-numitele cupluri-copil, partenerii nu isi asuma in mod complet rolurile. Locuind impreuna cu parintii apar fenomene de reticenta, inhibitie, nemultumire, chiar daca ajutorul celor varstnici este unul substantial. Cel mai frecvent apar conflicte intre generatii fie din cauza bunicii care isi asuma rolul de mama in locul nurorii, fie din cauza soacrei care ii reproseaza ginerelui ca nu munceste suficient, fie din cauza bunicilor care le reproseaza parintilor ca nu se ocupa de copii, fie din cauza parintilor care le atrag atentia bunicilor sa nu le mai faca toate poftele copiilor.

EVOLUTIE. Familia de astazi nu mai seamana deloc cu familia traditionala, care este pe cale de disparitie. Cuplurile zilelor noastre nu mai pun mare pret pe "casatoria cu acte", preferand alte modele familiale: concubinaje, casatorii deschise sau la distanta. In plus, foarte multe cupluri divorteaza si numerosi copii cresc in familii monoparentale.

STIATI CA
  • In Uniunea Europeana se inregistreaza un divort la trei casatorii, fata de un divort la 15 casatorii in urma cu 40 de ani. Cuplurile divorteaza cel mai frecvent intre 30 si 50 de ani. Consecintele: un copil din patru traieste alaturi de un singur parinte, iar intr-un caz din zece, el este crescut in cadrul unei familii recompuse.
  • Una dintre principalele surse de conflict in familie sunt micile certuri de zi cu zi. In aceste situatii dezamorsati conflictul printr-o gluma si admiteti ca fiecare vede lucrurile in mod diferit. Daca nu reusiti, atunci poate este momentul sa va intrebati daca intr-adevar va mai iubiti.
  • Familia are un rol important in dezvoltarea copilului, de aceea crearea si mentinerea unei atmosfere sanatoase in cadrul caminului merita efortul parintilor. Viitorul copilului trebuie sa aiba prioritate in fata oricaror probleme. Dar asta nu inseamna ca, daca parintii nu se mai iubesc, trebuie sa stea impreuna de dragul copilului. In masura in care nu se ajunge la o intelegere, vor exista tensiuni care vor afecta si copilul, motiv pentru care in aceste situatii este mai "sanatoasa" despartirea.
  • ×
    Subiecte în articol: familie viata parinti familia psihologie