Parinti, bunici, frati, surori... Mai mult sau mai putin numeroasa, familia ocupa primul loc in viata fiecaruia. Familia iti este mereu alaturi la bine si la greu. Prietenii sunt si ei importanti, dar familia nu o poti alege, este mediul in care vii pe lume, te dezvolti si la randul tau iti formezi o familie.
Retete
Oricine isi doreste o familie fericita. Exista insa "retete" ale fericirii familiale? Raspunde psihologul Oana Pavel, terapeut de familie la Clinica Aquamarine: "Cercetarile au aratat ca unii dintre cei mai importanti factori care actioneaza pentru mentinerea unei familii unite sunt stima si afectiunea reciproca, dorinta partenerilor de a duce o viata comuna, potrivirea sexuala, existenta unei locuinte proprii, nivelul satisfacator al venitului, ocupatiei si instruirii ambilor parteneri, implicarea acestora in cresterea si educarea copiilor. Familia armonioasa are un stil propriu, un mod de viata echilibrat, datorita dorintei membrilor ei de a-si indeplini in mod complet rolurile in cadrul familiei". Cu alte cuvinte, armonia familiala este produsul unei relatii bazate pe incredere, respect si iubire intre sot si sotie, parinti si copii, parinti si bunici, bunici si copii. Tinand seama de faptul ca putini oameni ne sunt mai aproape decat parintii si partenerii de viata, in familie comportamentul unui individ este puternic influentat de interactiunile cu ceilalti membri ai caminului. Comportamentul sotului, de exemplu, este modelat de comportamentul sotiei. Daca mama se schimba, se schimba si relatiile familiale iar tatal, copilul, soacra etc. vor fi influentati in mod automat. Psihologul Oana Pavel ne da un exemplu concret: "Daca sotul se plange ca sotia il cicaleste «mereu ma bate la cap cu ceva, mereu se plange de cutare lucru», un terapeut de familie va sesiza ca nemultumirea sotiei reprezinta doar o jumatate din problema. Altfel spus, daca sotia este perceputa ca fiind cicalitoare, acest lucru poate insemna ca nu a mai primit de mult timp atentia necesara pentru preocuparile ei. Faptul ca nu este ascultata o face sa se simta nervoasa si lipsita de sprijin. Nu este de mirare ca devine cicalitoare! Daca insa, in loc sa asculte cicaleala sotiei ca pe o profetie care se indeplineste, sotul se va dovedi dornic sa-i cunoasca problemele, sotia va simti ca lui ii pasa indeajuns de mult de ea si isi va modifica comportamentul". Daca nu se ajunge la intelegere, relatiile dintre soti vor decurge in felul urmator: "Cu cat vei fi mai cicalitoare, cu atat te va ignora mai mult. Si cu cat o vei ignora mai mult, cu atat te va cicali mai mult".Adaptare permanenta
Citește pe Antena3.ro
Rezolvarea conflictelor
Majoritatea familiilor care se adreseaza unui terapeut se confrunta cu probleme de genul: copilul de 5 ani nu poate fi controlat, fosta sotie nu coopereaza, soacra ii face zile fripte nurorii etc. Desi astfel de acuze sugereaza ca problema se afla intr-un singur individ, deseori iese la iveala ca acei copii de nestapanit au parinti care nu stiu sa puna limite, cu un sistem disciplinar ineficient. Iar fostele sotii sau soacrele au intotdeauna propria lor varianta. De aceea terapeutul de familie trebuie sa lucreze cu toti si va cauta sa identifice problemele care intretin conflictul pentru a le rezolva. SINCERITATE. Respectul si dragostea pe care cei doi parteneri le impartasesc reciproc reprezinta cheia oricarei familii fericite. Atat timp cat cei doi isi exprima sincer sentimentele unul fata de celalalt, ei reusesc sa isi creasca frumos copiii si sa depaseasca impreuna orice dificultate.
STIATI CA
|
|