x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Parmezan prea sărat

Parmezan prea sărat

de Cristina Andreea Calin    |    21 Aug 2007   •   00:00
Parmezan prea sărat

CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Cantitatea mare de sare folosită pentru acest produs il face pe specialistul nostru să recomande un consum moderat pentru cei sănătoşi. Restul consumatorilor mai bine il evită.Â


CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Cantitatea mare de sare folosită pentru acest produs il face pe specialistul nostru să recomande un consum moderat pentru cei sănătoşi. Restul consumatorilor mai bine il evită. Â

Parmezanul ras Galbani are inscrise pe etichetă următoarele ingrediente: "lapte, sare, cheag, regulator de aciditate: E 331 (citraţi de sodiu), conservant: lysozyme (E 1105), grăsime: min. 32%". Valorile nutriţionale nu sunt menţionate pe etichetă, deşi ar fi fost util.


ANALIZĂ. Alimentul este un produs din lapte de tip "Parmigiano", bogat in grăsimi saturate de origine animală, periculoase pentru sănătate, cu un conţinut ridicat de sare, care reprezintă al doilea ingredient din compoziţie, la care se adaugă şi sodiu provenit din E 331, ne explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Producătorul ar fi trebuit să specifice cantitatea de sodiu, pentru că se ştie că medicii au stabilit o doză de 6 g/zi. Dacă această cantitate se depăşeşte, sănătatea consumatorilor poate fi afectată. Cei doi aditivi alimentari, E 331 şi E 1105, nu au efecte adverse grave, fiind vinovaţi de producerea de alergii persoanelor cu anumite sensibilităţi.


CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomandă produsul supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de boli renale şi hepatice, acelora cu afecţiuni neurodegenerative, suferinzilor de afecţiuni ale pielii, alergicilor. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor consuma iniţial o cantitate mică de produs, pentru a vedea reacţia organismului.


PRECIZĂRI. Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru.

×
Subiecte în articol: bun de consum