x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pustiul meu este activ

Pustiul meu este activ

05 Apr 2006   •   00:00

Obisnuim sa ne luam copilul la cumparaturi, la serviciu sau, dimpotriva, il lasam acasa cand mergem la film, la sala de fitness. Dar de ce sa mai mergem la sala, cand micutul, cu toata energia lui, ne poate ajuta sa ne mentinem in forma? Cum? Simplu. Este suficient ca in fiecare zi sa devenim partenerul de joaca al micutului.

Antrenorul de fitness Luiza Bucur (foto), de la FC National Fitness Center, lector in cadrul Federatiei Romane Sportul Pentru Toti, spune ca "miscarea este benefica atat pentru copii, cat si pentru adultii care participa la jocul micutilor". In parcuri, pe pajistile de la munte, pe nisipul marii, jocul cu copilul este o excelenta modalitate de a arde calorii. Ca dovada, dupa 15 minute intense de joaca cu micutul veti transpira abundent, veti gafai. De aceea, miscarea efectuata in compania micutului poate inlocui exercitiile pe care le facem la sala, pentru intretinere corporala.

SPORT INCA DIN COPILARIE

Parintii activi sunt exemple pozitive pentru copiii lor. In plus, se poate face diferenta dintre parintii care au fost dinamici inca din copilarie si ceilalti. Un adult care nu a facut sport in copilarie va fi mult mai predispus la obezitate. Si, chiar daca are el are o greutate normala, masa sa musculara va fi slab dezvoltata. "Musculatura, articulatiile, ligamentele, tendoanele sunt elemente constitutive ale corpului, care se dezvolta prin efort fizic. In plus, miscarea imbunatateste calitatea respiratiei si antreneaza inima. Slaba dezvoltare a toracelui, cauzata de sedentarism, duce implicit la o functionare slaba a plamanilor si a inimii. Aceste organe au o activitate redusa si sunt mult mai vulnerabile la poluare. De aceea, o persoana care nu a facut miscare incepand din copilarie va fi predispusa la boli respiratorii", afirma dr. Anca Gurau, medic primar medicina sportiva, de la Institutul National de Medicina Sportiva.

JALOANE, MINGI

Parintii le pot imprima copiilor ideea de miscare inca de cand acestia inteleg si respecta indrumarile. "Cu rabdare, parintii isi pot antrena copiii sa faca miscare prin jocuri cu mingea, alergare printre jaloane colorate", spune antrenorul Luiza Bucur. De asemenea, parintele si copilul pot sari impreuna, pot alerga, pot face genuflexiuni, pot merge pe bicicleta.

Mai exista un amanunt extrem de important care sa indemne parintele a fi primul partener de joaca al copilului. Sub indrumarea parintelui, copilul prezinta mai putine riscuri de a suferi accidente, de a introduce in gura diferite obiecte, de a transpira excesiv. In plus, parintele stie daca micutul prezinta anumite deficiente fizice, care ii contraindica unele miscari. In aceasta perioada este indicat ca miscarea sa se efectueze inainte de pranz sau dupa-amiaza, pentru a-l feri pe micut de insolatie.

Luati micutul de manute si faceti impreuna genuflexiuni
Jucati fotbal, volei cu ajutorul diferitelor mingi

Ascultati muzica, dansati! Astfel, veti antrena toti muschii corpului
Prindeti copilul de manute si ridicati-l

Alergarea in aer liber mareste capacitatea pulmonara
Distrati-va cu micutul, efectuand pase scurte de la unul la celalalt

×
Subiecte în articol: armonia trupului