x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Puţine E-uri, multe grăsimi

Puţine E-uri, multe grăsimi

de Cristina Andreea Calin    |    17 Aug 2007   •   00:00
Puţine E-uri, multe grăsimi

CE BEM, CE MĂNCĂM
Caramelele analizate au puţini aditivi alimentari, insă conţin grăsimi şi zaharuri care pot afecta sănătatea la un consum in cantităţi mari.Â

Ce bem, ce măncăm - caramele care ingraşă

Produsul analizat are un profil nutriţional dezechilibrat, conţinănd o serie de grăsimi şi de zaharuri.

Caramelele Poiana "Chokotoff" au in compoziţie următoarele ingrediente după cum reiese din eticheta produsului: "Zahăr, sirop de glucoză, grăsime vegetală hidrogenată, lapte praf, masă de cacao, unt de cacao, lapte praf degresat, zer praf, agent de umezire (sotbitol E 420), grăsime din lapte, grăsime vegetală, aromă identic naturală, emulgatori (lecitină din soia E 322, poliglicerol poliricinoleat E 476), sare, vanilină.

Poate conţine urme de proteină de ou, arahide, alune, migdale, fistic şi alte varietăţi similare. Ciocolata din lapte conţine: substanţă uscată de cacao minim 28%. Ciocolata din lapte conţine şi alte grăsimi vegetale pe lăngă untul de cacao. Conţine 3 porţii. Valoarea energetică pentru 95g produs este 1.829,7 KJ/436 Kcal". Tot de pe etichetă aflăm care sunt informaţiile nutriţionale pentru 100 de grame de produs: 1.926 KJ/459 Kcal, proteine 2,6 g, glucide 70,6, din care zaharuri 49,6, lipide 18,3, din care saturate 14,8, fibre 0,5, sodiu 0,09.

ANALIZĂ. "Produsul face parte din categoria caramelelor, avănd un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide, cu incărcătură glicemică foarte ridicată, periculoase pentru pancreasul endocrin", ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, analizănd eticheta produsului. De asemenea, conţinutul in grăsimi al produsului este ridicat, acestea fiind in special din categoria celor hidrogenate, periculoase pentru sănătate. Caramelele au o densitate calorică foarte ridicată, 459 Kcal/100 g.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de osteoporoză, de maladii cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu boli hepatice şi renale, suferinzilor de boli neurodegenerative, dermatologice, artrită reumatoidă. Caramelele trebuie testate in prealabil pe cei cu intoleranţă la lactoză. Produsul nu va fi consumat de suferinzii de diabet decăt cu acordul medicului.

×
Subiecte în articol: bun de consum